Cara Mudah Check Jantung Sihat @ Tidak

 Sihat ke jantung korang? Jom kita cekidout..:)



Langkah 1 : Duduk di lantai dan lunjurkan kaki korang dengan lurus ke depan.

Langkah 2 : Pastikan jari kaki korang mengadap ke atas ye, bukan ke kanan atau kiri.

Langkah 3 : Cuba capai jari kaki korang menggunakan tangan. 

Sekiranya masa korang capai jari kaki korang tadi. keadaan korang masih flexible (duduk dgn badan tegak), maknanya insyaALLAH jantung korang dalam keadaan sihat. 
Kalau tak flexible masa tengah capai jari kaki tu, berkemungkinan jantung korang ada masalah. 


INFO : 

Penyelidik dari University of North Texas & beberapa penyelidik Jepun telah menjalankan ujikaji terhadap 256 peserta yg berumur daripada 20-83 tahun yang mana kesemua peserta ni dorang telah ambil butiran tekanan darah, pembuluh arteri dan juga pergerakan jantung.

Hasil dari kajian, para penyelidik mendapati, mereka yang tidak fleksibel ketika menjalani ujikaji adalah orang yang sama mempunyai pembuluh arteri yang tidak normal, yang kebanyakkan dari mereka yang berusia dari 40 tahun dan ke atas.

Mereka yang gagal mencapai jari kaki dengan fleksibel ternyata adalah orang yang memiliki pembuluh arteri yang kaku. {Ertinya kemampuan jantung mereka kurang baik, risiko untuk sakit jantung meningkat}

Namun, penyelidik dari Jepun, Dr. Yamamoto mengatakan, tidak semestinya ini adalah tanda penyakit jantung cuma ia mungkin jantung kurang mampu atau kurang sihat secara sebetulnya.


Nah, ape lagi tunggu? Jom amalkan pemakanan yang sihat untuk jantung kita, :)
>Harap korang dapat sesuatu yang bermanfaat!<






Comments

wahhh nice sharing!
nati nk try buat lah :)
Anonymous said…
Tq info! ;)

Popular posts from this blog

Lantai Bilik Air Bocor.

Petua Rawat Buasir - Berkesan

Senarai Lubuk Pembekal Barangan Niaga