Posts

Showing posts from May, 2014

Wordless #1

Image

CONTEST VIDEO PENDEK - HADIAH BERJUMLAH RM27,000 Tunai untuk dimiliki!

Image
Masih ada masa lagi!!

Jom sertai PERTANDINGAN VIDEO PENDEK NEGARA BANGSA anjuran Bernama TV dan Bahagian Perancangan Strategik Pejabat Perdana Menteri, dan Biro Tatanegara JPM!

Antara hadiah yang bakal menjadi milik anda---

Tempat pertama- RM10,000 & sijil penyertaan
Tempat ke-2 -RM7,000 & sijil penyertaan
Tempat ke-3 -RM5,000 & sijil penyertaan
Tempat ke-4 -RM3,000 & sijil penyertaan
Tempat ke-5 -RM2,000 & sijil penyertaan

Cepat hantarkan penyertaan anda sebelum 10 Ogos 2014 secara pos atau serahan di pejabat kami! Maklumat lanjut di http://www.bernama-tv.com/contest.html

Semoga berjaya!

Resepi Oat Choco Homemade

Image
Resepi Oat Choco Homemade
Sumber Resepi : www.bukuresepi.com

Bahan-Bahan yang diperlukan :
- Nestum  (100gm)
- Oat (100gm)
- 50gm Coklat Compound Putih
*Nutella 2 sudu - aku tambah
*Susu Pekat secukup rasa - aku tambah

==================== Klik Sini : 1, 2 & 3 ====================
Caranya :
1. Sediakan Nestum dan Oat sama banyak. (Kalau nak buat banyak, doublekan sukatan)
2. Cairkan Coklat Compound Putih menggunakan kaedah double boiler, Kaedah Double Boiler Rujuk sini >> Double Boiler
3. Setelah Coklat Compound Putih cair, gaulkan bersama Nestum dan Oat menggunakan sudu kayu, gaul hingga sebati.
Nota Tambahan: Di dalam adunan ni, aku tambah nutella dan susu pekat sekali dan gaul hingga sebati.
4. Kemudian, ratakan ke dalam bekas atau loyang dan pastikan bekas anda sudah dilapik plastik bagi supaya nanti tak lekat pada bekas.
5. Dah siap, masukkan ke dalam peti sejuk, biar 3-5 minit, lepas tu, keluarkan dan MAKAN! hehe

Selamat mencuba! ^_^
Ok, ni hasil air tangan aku pagi …

Jom Jadi Tokey Tudung!

Image
Salah satu jenama yang hasil daripada seorang pelajar universiti  iaitu Radiusite.

Minah ni dulu pelajar uitm.Dari zaman belajar sampai sekarang jual tudung.Dari universiti dulu buat kecil - kecil je jual tudung ni, tetapi sekarang dah jutawan.

Radiusite salah satu website  yang saya kagum.Pada saya apa yang menyebabkan
dia boleh sampai ke tahap itu kerana ialah ilmu yang dia ada dan juga kesabaran dia.

Muda – muda dah kaya raya.:).Apa yang saya tahu minah ni tak pernah kerja lepas
habis belajar,cuma fokus dengan apa yang dia buat  sampai la sekarang.

Saya ada jumpa website ini beritahu cara jual tudung dan bisnes tudung dari pilih tudung yang jual pasti  untung sampai la kepada pemilihan supplier. Semua ada cerita.

Saya dah beli dah panduan ni.memang superb!...korang boleh tengok kat sini : Lubuk Bisnes Tudung

Apa yang anda bakal dapat dalam ebook ini? = 10 Lokasi Lubuk Tudung untuk anda = Teknik kenal tudung ikut peredaran masa = Formula jual tudung untuk RM500/sehari = Teknik menju…

Saya berminat nak jadi sponsor anda.

Image
Bismillah~
Hai, ada tak antara korang yang mencari-cari sponsor untuk giveaway/ contest?  Saya orangyg anda cari, hehe~



Syarat nya mudah je..:)
1. Like Fanpage (Page ni bakal ditukar nama) : Tunggguuuuu ini semua poyo  
2. Follow blog ini : Yan Saflina 
3. Peserta Giveaway/Contest Wajib klik iklan - akan di nyatakan link di inbox kelak.
3. (Pembuat Giveaway/Contest bukan peserta) Wajib Klik : 12 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 dan 9

Dah klik Semua iklan wahai para pembuat Giveaway? Tak nak tipu2 tak berkat. Ni nak jadi duit setem nanti.

Now. inbox saya di sini >> Yan Saflina

Hadiah untuk giveaway/contest saya yg akan pilih mengikut kesesuaian.  And tiada permintaan dari anda nak hadiah ape ye..~

Gambar Hadiah?  Jom cekidout gambar2 di bawah :









 Ha, apa tunggu lagi? Inbox cecepat! :)

excellent review

PMPC Annual Fee, servis caj yg dikenakan CIMB [Ramai yg tak tahu]

Image
Assalammualakum..

Ni nak cita, pagi tadi masa aku login ke Cimb Clicks (personal ACC bukan company punya). Terkejut aku tengok ada penolakan RM15 dalam akaun aku, tengok bahagian description tulis kat situ "PMPC Annual Fee" > ape benda ni?




Dengan tangkas jejari aku terus mengkopi PMPC Annual Fee tu, terus paste ke google. Dan akhirnya ku temui jawapan ini :




Tapi yang ni tahun 2012 Punya, CIMB just charge RM8..tapi bermula tahun 2013 rasanya, CIMB mula charge RM15 untuk PMPC Annual Fee~


Berdasarkan kajian aku, ramai orang tak tahu berkenaan PMPC Annual Fee ni, bahkan aku sendiri pun baru tahu pagi tadi tu pun sebab aku sendiri dah terkena.
Soalan : PMPC Annual Fee ni ada dalam agreement ke?  Aku : Kalau ada, tu bermakna kita yang bersalah sebab tak baca betul2,  tapi kalau takde, bank la salah sebab without notice terus deduct!
serious aku keciwa~ baru nak order domino's pagi tadi..hmm~lol~




Tempat Bercuti Menarik Bersama Anak-Anak Di Malaysia

Image
Tempat yang tersenarai adalah berdasarkan pemerhatian aku, terpulang pada korang sama ada setuju atau tidak. Tempat ini dimasukkan ke dalam list sebab anak-anak boleh ikut serta bermain dengan kita, bukan macam skuba..bayi kecik tak leh main..haha..~
Nota : Oh ya, bagi sesiapa yang nak promote pakej perlancongan korang, boleh la komen di ruang komen, insyaALLAH aku akan masukkan ke dalam entri ini.

Bario (The Kelabit Highland), Miri, Sarawak mempunyai udara yang sangat bersih kerana kedudukannya di tempat tinggi. Suhu di sana sekitar 16c-25c, dan boleh mencecah sehingga 11c. Bario terkenal dengan garam bukitnya dan padi yang bebas dari sebarang bahan kimia. Bagi anda yang ingin bercuti di tempat yang penuh dengan suasana kampung yg ala-ala omputih (sebab sejuk), bolehlah pergi ke Bario. Bawak anak-anak pun best ni, terbukak sikit minda dorang..:)



Ladang Lembu Mosilou/Mesilau Sabah terkenal dengan pemandangannya yang sangat cantik. Seolah-olah kita berada di luar negara. Serious, ramai…

Kebaikan Halia yang Ramai Orang Tak Tahu

Image
Dan mereka dalam Syurga itu, diberi minum sejenis minuman yang campurannya dari "Zanjabiil"


Klik : 
Zanjabiil yg di maksudkan adalah Halia. Ramai sangat tak tahu tentang halia kan..selalu kita dengar kurma, habbatus sauda, madu, barli dan lain-lain tapi halia sangat jarang kita dengar orang bercerita tentangnya ada di dalam Al-Quran.
Jom Check It Out apa kelebihan Halia : Halia mengekalkan peredaran darah normal Memulihkan mabuk perjalanan, loya dan pening kepalaMeningkatkan penyerapan nutrien dalam ususMengurangkan ketidakselesaan perutMencegah barah ususRawatan kanser ovariMenguatkan imunitiMeningkatkan pengeluaran spermaMenambah daya ingatanMembuang bau badan dan membuang bau badan dan menolak bahaya makanan berat dan berangin ke dalam badan kitaMerawat masalah pernafasan -batuk, bronchitisMembakar lemak dan selulit
WARNING! Jangan mengambil halia dalam kuantiti yang banyak kerana halia ada keupayaan untuk menurunkan tekanan darah dan juga kandungan gula dalam darah sese…

3 Gaya Wanita Yang Tidak Mencium Bau Syurga

Image
Klik > 1, 2, 3 Terima kasih! :)
Ada tiga gaya penampilan atau mode wanita muslimah yang diancam tidak akan mencium bau syurga.
Berikut keterangan dari Imam Nawawi dalam Al Minhaj Syarh kitab Shahih Muslim .
1. Wanita yang berpakaian tetapi telanjang Ada beberapa tafsiran yang disampaikan oleh Imam Nawawi.
-  Wanita yang mendapat nikmat Allah , namun enggan bersyukur kepada Nya. - Wanita yang menutup sebahagian tubuhnya dan menyingkap sebahagian lain. - Wanita yang memakai pakaian yang tipis yang menampakkan bentuk tubuhnya.
2. Wanita yang maa-ilaat wa mumiilaat. Ada beberapa tafsiran mengenai hal ini ..
- Maa-ilaat yang dimaksudkan adalah tidak taat pada Allah dan tidak mahu menjaga yang mesti dijaga. Mumiilaat yang dimaksudkan adalah mengajar yang lain untuk berbuat sesuatu yang tercela. - Maa-ilaat adalah berjalan sambil memakai wangi-wangian dan mumilaat iaitu berjalan sambil menggoyangkan kedua punggung atau bahunya. - Maa-ilaat yang dimaksud adalah wanita yang biasa menyisir …

Alhamdulillah..Menang Contest Dari HasrulHassan.com

Image
Syukur yang amat sangat, Alhamdulillah menang jugak contest tu...huhu..

Mulanya ingat tak terpilih sebab Tuan Hasrul Hassan tak publish pun gambar aku kat fanpage padahal aku dah post berhari2..hahahha! Tup tup sebentar tadi Tuan Hasrul Hassan PM aku di FB! Terkejut gila..hahaha!



Ada orang tanya aku pakai DSLR jenis apa ambik gambar ni, huhu.. Sebenarnya, gambar ni aku amek guna HP Samsung SIII mini..hihi..
Gambar ni aku ambik masa aku dengan suami g jalan-jalan, suami suggest gi Restoran ni, sebab dia pernah pergi masa dia renovate SPA yg berdekatan dengan Restoran ni dulu...makanan di sini sangat sedap! Dan Butter Prawn dia...adehhh..nak cita pun telan air liur...faham kau perasaan tu? hahhaa..^_^
Nak tengok siapa Pemenang No.1 & No.3? Jom Usha kat Sini >>  Pemenang Best Malaysian Food Photo Contest
Ini pulak hadiah yang aku dapat :

emmm..tak tau dapat pergi ke tak..kena bincang dulu ngan suami! wihuuuu ya beda beduuuu~~


CUCI BUAH PINGGANG DENGAN HANYA RM2.00

Image
Selama bertahun-tahun kita mengunakan buah pinggang dalam proses biologi badan, kandungan garam dan racun yang kita tidak tahu bertapa banyak jumlahnya, dan kita tidak pernah mencucinya kecuali bagi yang bermasalah sahaja. Betul? :)




Tahukah anda dengan hanya RM2.00, anda mampu mencuci buah pinggang? Ya, Dengan RM2 sahaja anda mampu!
Caranya mudah sahaja :
1. Beli seikat daun PARSLI.
2. Cuci bersih-bersih 
3. Potong kecil2, masukkan kedalam periuk, masukan air bersih, didihkan untuk sepuluh minit sahaja.
4. Sejukkan kemudian tapis.
5. Masukkan kedalam botol yang sesuai dan disimpan dalam peti sejuk.

#Amalkan meminumnya segelas sehari , insyaaallah anda akan rasa perubahannya. :)
Segala kandungan garam dan racun2 akan dikumuhkan melalui air kencing.


Antara Kebaikan Daun Parsli :
* Dua sudu besar pengambilan daun pasli segar akan memberikan lebih daripada 150 peratus keperluan harian anda untuk vitamin K, yang memainkan peranan penting dalam pengaliran darah anda.
* Daun pasli amat sesuai untuk orang…

Dapat Sample FREE dari BIORE & SYSTEMA

Image
Alhamdulillah, :)

Sebenarnya aku dah dapat lama dah Sample ni, tapi baru je nak update..hahaha..:) Aku kalau bab2 FREE memang laju je aku submit! hahaha! Saja suka2...^_^
Dari BIORE aku dapat Facial Cleanser dan SYSTEMA pulak dapat BERUS GIGI!

BIORE, best bila apply kat muka, bila pakai untuk remove make up kan, senang sangat make up nak hilang eventhough kau pakai eyeshadow glitter2 giteww kan...letak sikit kat kapas, dah tu sapu terus satu muka ngan leher. Untuk BIORE aku bagi 5 Bintang sebab wangi, dan best!...hehe



SYSTEMA pulak, aku guna berus gigi ni, sampai laki aku jealous sebab berus gigi aku lembut! hahaha...
Yang SYSTEMA aku dapat kaler biru..:) Bila pakai berus gigi ni, serius aku cakap terasa macam gigi kau hilang semua kotoran..hahaha!

Nak tahu macam mana aku boleh dapat Sample FREE ni? Klik Sini >> I Love Freebies