DIY : ColorBlock Dress dari Tshirt Terpakai - Mudah dan Senang

Tips : Susun baju dari size paling besar di bawah hingga paling kecil di atas bagi menampakkan dress mengembang. ^_^


Tutorial Step By Step :
1.  Pilih baju yang korang dah tak pakai dah, sebanyak 4 or 5 helai, bergantung kepada ketinggian dan size baju. dan untuk tidak menampakkan anda nampak kelakar ketika menggunakan dress ini kelak, sila pilih Tshirt yang design sama atau plain lagi mudah. Hehe...:P

2. Baju untuk bahagian atas sekali -Top . Potong yang nak di jadikan top tu mengikut ukuran yang korang nak dan terus jahit bahagian tepinya, macam ni :


3. Dah siap untuk top, korang potong pulak thirt2 seterusnya mengikut panjang yang korang nak. Make sure lebar Tshirt yg korang bakal potong tu sama lebar dengan Top tadi, cuma lebihkan 1 inci untuk mengelim.

Tengok contoh dalam gambar. Ada 2 option, boleh pilih mengikut size yang korang perlukan.

Option 1 :

 Option 2 :
Note : Helaian yang terpisah tu, korang kena sambungkan bahagian tepi nya. :) Pilih ketinggian dan kelebaran yg korang nak, pastu sambungkan dengan menjahit di bahagian yang lebar. Paham ke tak ni? adehh~~



4. Lepas je dah potong, semua tshirt tadi, korang gabungkan kesemua tshirt ye, pastikan jahitan di dalam, bukan di luar.


5. Lepas dah siap jahit kesemua Tshirt tadi, gabungkan sekali dengan top. Dan jangan lupa kelimkan(eh betulke kelimkan?) kaki baju anda. dan Siap!



Tutorial ini di ambil dari sini dan di edit sikit bagi memudahkan pembaca..lol~
Maaf jika ada silap dan salah tolong betulkan, saya newbie dalam dunia jahitan...:D

Peace!





Comments

siti zawiah said…
cantiknya..kreatif..
TunSha Ayunie said…
hahahhaa kreatifnya sis !!
mama'snia said…
Kreatif sangat nih..
Sayang pulak nak potong tshirt
Contoh utk transfer baju kurung ke sesuatu yang baru plk pas ni...:D
Hebat!... good idea... selalu tshirt kalau dah tak nk pakai pun paling tidak jadi kain lap jer.. hahahaa
O'gosh Iskandar said…
kreatif.boleh buat pakai kasual...tp maybe sy akan buat lengan panjang supaya senang nk pakai kot..tq for sharing...
kakngahsihat said…
saya suka...saya... cantik, ada masa boleh la buat nih... hihhi.

ops! salam kenal, hihhi...

Popular posts from this blog

Petua Rawat Buasir - Berkesan

Senarai Lubuk Pembekal Barangan Niaga

Lantai Bilik Air Bocor.