Homemade Paint - Spend Time dengan Anak di Rumah

Hai Mommy, serious untuk Mommy yang jadi suri rumah, mesti bosan kan kalau duk umah je 
pastu tak tahu nak buat apa untuk spend time ngan anak. 
Kadang kesian jugak tengok anak main benda yang sama kan..:)

So, kat sini ada idea untuk korang..lets check it out bebeh~~ ^_^

First sekali sebelum melukis, kita prepare dulu Homemade Paint.
Gambar dari Google.com
Bahan-bahan yang di perlukan ialah :
1. Tepung Gandum (sesudu besar dah cukup dah, untuk main one session)
2. Air
3. Pewarna Makanan (Ikut pilihan korang la eh)

Teknik Penyediaan :
 Gaul Tepung dengan Air. Letak air selagi tepung x cair tapi tak cair sangat, ala, macam cat. :)
Lepas tu letak pewarna ye, letak ikut kaler yang korang nak. Nak kaler pekat, letak la banyak, xnak pekat, xyah letak banyak. Mudah kan? Siap.

====================
====================
 
Dah siap Paint, kita ready pulak berus, kertas, pembaris@botol.

Kenapa perlu Pembaris @ Botol? 
Sebab kita nak hasilkan satu art yang menarik ye kawan2, time anak kita tengah sibuk painting tu, pembaris kita letak atas kertas, macam dalam gambar kat bawah :



 Tapi kat bawah ni guna kanvas. Kita guna kertas biasa ja, so kena lapik guna permbaris atau botol, pandai2 la ibu2 buat design sendiri ye...:)

Nak main tekap2 macam gambar kat bawah pun  ok gak, tp dont expect too much macam design bawah ni, nama pun kanak2 kan..hehe..



 Ok tu je tips nya, see ya! :)



Comments

Popular posts from this blog

Lantai Bilik Air Bocor.

Petua Rawat Buasir - Berkesan

Senarai Lubuk Pembekal Barangan Niaga