Posts

Showing posts from October, 2014

Menu Minum Petang - Cucur Kembung Manis

Image
************************************ Assalammualaikum...dah petang2 ni mesti bosankan kalau duduk tengok TV je  tanpa mengunyah..hehe..
Jom buat Cucur Kembung Manis, Simple je cara  buat nya..tapi isi nya, masyaALLAH gebusss sangat..sampai laki aku cakap "eh ni donut ke?" aku pun jawab "ha..boleh jadi jugak..hehe"
Tapi yang peliknya resepi Cucur ni menggunakan Mayonis...pelikkan, sebab aku tak pernah lagi dengar buat cucur pakai Mayonis, ini first time, lain la korang pernah dengar.. .memang terbelakang la aku..hahaha..
************************************ Ok, tanpa membuang masa...ini resepi nya :
Sumber > Cucur Kembung dari blog Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
3 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
3/4 cawan gula pasir halus – boleh tambah gula sekiranya suka manis
½ sudu kecil garam
3 sudu besar mayonis
1 biji telur
½ sudu esen vanilla/ros - opsyen, tak letak pun tak ape
Air panas (suam) secukupnya
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara …

Tips Buat Kek : Jika tiada telur, anda boleh gantikan dgn

Image
Selamat Mencuba! :)

PERLU TAHU : 10 Tanda Awal Gejala Diabetes/Kencing Manis

Image
Gejala awal Diabetes  ==================== 

Jom Rawat/Cegah menggunakan Cypreme. 
COD area kajang/cheras/balakong/hulu langat.
Nak hantar guna pos pun boleh, free postage.

Harga promosi RM109 berakhir pada akhir bulan oktober ini.
Dapatkan segera sebelum terlambat!.

Info Lanjut di Fanpage:  Cypreme - Penyembuh Diabetes/Kencing Manis
@ Whatsapp/CALL : 017-6119716 (Yan Saflina)

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih .

Image
As-salam

Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%.


Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale.
Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 11/11 Lazada Malaysia (link)
Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !!
Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Lepak di Fanpage "Mudahnya Menjemput Rezeki"

Assalammualaikum..

Aku pasti dan yakin, ramai dah tahu mengenai buku Mudahnya Menjemput Rezeki dan insyaALLAH ramai yg dah mengamalkan teknik2 menjemput rezeki yg di senaraikan dalam buku tu. 

Aku bukannya nak mempromosikan buku ni, apatah lagi nak menjual. Cuma, akhir-akhir ini, aku suka lepak di page tersebut, terlalu banyak input & output yg aku dapat, yg aku kira sangat bermanfaat dan segala apa yang di sampaikan sangat-sangat menyentuh jasad dan minda aku.

Salah satu cerita yg aku rasa aku nak kongsikan kat korang adalah cerita kat bawah ni :
                                                   ====================



Assalamualaikum sekali lagi wahai penulis yg budiman. Sebenarnya sy xsangka cerita sy dipilih. Sebenarnya sy kongsikan cerita itu kerana terlalu bersyukur dgn rezeki Allah tnpa sy memikirkn segala upahnya.

Penulis,sy menangis sendirian selepas sy perasan cerita sy dipilih semalam. Sy hanya menyedari selepas sy solat subuh tadi. Alhamdulillah atas segala rezeki Allah.

Rak MakeUp Cantik & Jimat Space - Mudah Diguna

Image
• Boleh Spin 360°
• Boleh masuk lebih 200 brg - Makeup, Perfume, Nail Polish, Kapas
• Boleh simpan box spec - Slide Compartment
• Senang di pasang
• Jimat Space
• Tak la asyik lupa ada makeup jenis ni n jenis tu..hehe

Serius berbaloi di miliki.
Jom dapatkan sementara ada PROMOSI..
=======
Harga Deepavali : RM59 termasuk postage!!!
Harga Biasa : RM80 termasuk Postage

*SS tambah RM3

Whatsapp/ SMS : 017-6119716

Tengok Video untuk GAMBARAN LEBIH JELAS. :) 



Waterproofing Coating = Untuk Tandas, Lantai, Kabinet Dapur & Dinding

Image
Apa Waterproofing Coating? Ianya merupakan Coating mempunyai 3 lapisan. Lapisan pertama : Epoxy (Waterproofing Glue Gam) Lapisan Kedua   : Batu yang telah di kisar (Flake) Lapisan Ketiga   : Epoxy (Waterproofing Glue Gam)
Sesuai Untuk BILIK AIR, LANTAI DAPUR, LAUNDRY
Kelebihan 
 ✔ Sangat murah {harga siap pasang, no hidden charge}
✔ 6-12 jam boleh siap pasang
✔ Basah tak licin
✔ Mudah dicuci
✔ Susah kotor berbanding tiles biasa
✔ Tak perlu hacking
✔ Ketahanan & kualiti terbaik
✔ Permanent waterproofing
✔ Permanent surface
✔ Tiada spesifik maintenace
✔ Siap boleh buat design = Kami recommend berdasarkan bentuk dan tandas anda.



Pelbagai Pilihan Warna untuk dipilih, antaranya :


Gambar di bawah adalah gambar selepas di apply di rumah Pelanggan. ^_^


Nak Tempah untuk Rumah anda? Boleh hubungi saya terus di : 017-6119716 (Ms.Yan
Harga serendah RM799 untuk 40sqft dan kebawah!






Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com

Image
Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com
Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 13 Oktober 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya : Follow blog Mialiana.com, Add To CircleGoogle+ Mia Liana dan LikeFanpage Mialiana.comBuat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.comCopy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INISenang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.
tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Mini Giveaway Tengkubutang bersama Embun Beauty House

Image
nak join, klik banner di atas! ^_^ Giveaway ni bermula 2/10/2014 dan akan berakhir pada 30/10/2014

Wordless : MONDAY

Image

Gadis Reka Cerita Tentang Boyfriend tapi KANTOI -Psiko

Image
Hai! Kat facebook tadi aku terjumpa satu posting yang sangat kelakar  which is tentang perempuan psiko, syok sendiri.
Usha gambar ni :


Kelakar gila kan, tengah syok2 menipu, sekali kantoi ngan tuan punya badan..haha! Dulu aku ade pengalaman berjumpa ngan orang camni, citer bagai jumpa parent la, lelaki tu bagi itu ini, laki tu romantik la. Lepas tu, timbul lak citer lelaki tu tinggalkan dia.  Pastu si psiko ni marah2 n sedih. Padahal segala yang dia cite x wujud pun...alahai...hmm...macam2 kan manusia ni...
Nampak cam normal tapi sebenarnya tak..aku nak tanya korang, best ke syok sendiri? Huuu...aku kekadang ade le syok sendiri tp xde la mereka2 cerita...hehe
Bahaya woo orang psiko or syok sendiri/obses mungkin? ni...sebab boleh merosakkan hubungan orang. betul ke betul?
Ok bai.

VIDEO : Untuk Menjadi Usahawan yang Berjaya

Image
Assalammualaikum.
Untuk menjadi Usahawan yang Berjaya, teknik nya adalah dengan meniru orang yang berjaya.  Tak percaya? Jom Tengok Video ni, semoga ianya membantu anda. :)
================================================= Rawat Kencing Manis/Diabetes dengan Cypreme. Keterangan lanjut, Hubungi : 017-6119716 Cepat2! Sekarang ada PROMOSI GERHANA! Hanya RM109(SM)/RM118(SS) =================================================

klik Video untuk menonton.  Moga Bermanfaat! :)

Resepi Pancake Comel untuk Si Manja

Image
Assalammualaikum, :)

Hari ni nak share resepi Pancake super mudah ngan korang, bahan2 pun x banyak.
Pancake ni aku selalu buat kalau terasa bosan time petang2 n takde benda nak mengunyah..hoho..



Pancake ni aku buat kecik2 sebab nak bagi anak senang makan n bila dorang makan, dorang x sedar pun dorang dah makan banyak..hahaha...buat kaler warna warni gitu, baru meriah..sebenarnya aku nak buat 3 kaler tp keadaan x mengizinkan, kena masak cepat2..since anak2 sekeliling...haih..

Ok, ini Resepi Pancake Comel by Yan Saflina.

Bahan-Bahan- Maaf ye takde sukatan, aku main agak2 je..:)
Tepung Gandum
Gula
1 Telur
Baking Powder (Optional)

Cara-Cara
Campurkan semua bahan2 tadi. Agak2 adunan sedikit cair. Boleh la masuk ke dalam non-stick pan.
Terbalikkan Pancake, dah masak angkat dan hidangkan.

Mudah kan? hehe..sebab tu aku suka buat..nak cicah ngan Nutella or Sri Kaya pun boleh.^_^

Blogger Area Mega Give Away

Image
Nak join, klik banner di atas ya! :)
153 orang pemenang yang bertuah. Pemenang ditentukan melalui random.org.

Cypreme - Penyembuh Diabetes/Kencing Manis

Image
Actually,first time aku dapat tau tentang Cypreme ni, aku terus teringat dengan mak cik aku kat kampung, sebab dia ada kencing manis n darah tinggi. Berbekal testimoni yang memberi keyakinan kepada aku, dan juga bahan2 yg terkandung dalam Cypreme. Aku pun suggest kan aunty aku..hehe...lagipun ada 100% money back guarantee, so, x risau lah..hehe

Kalau korang nak tahu pengasas bagi Cypreme adalah Amrulbulans Enterprise,Dan Kilang Di Pengkalan Chepa,Kelantan. Produk Bumiputra dan Halal di gunakan oleh umat Islam.

Cypreme digunakan untuk menyembuhkan diabetes/kencing dan jugak menurunkan kadar gula dalam darah. So, maksud nya, Cypreme ni xlah membazirkan duit pesakit, ye lah...lain2 ubat hanya boleh mengawal sahaja. betul ke tak betul? Maaf ya kalau salah.

Kandungan Cypreme :
1-Zeolite - Digunakan Untuk Menarik Kuman,Toxin Dan Mengeluarkannya Semasa Buang Air Kecil/Besar 2-Amber/Getah Pokok Pine - Memiliki Ciri-Ciri Anti Virus, Kuman Dan Depresif. Membantu Sistem Penghadaman & Perkumuha…

Resepi Apam Polkadot Tanpa Susu

Image
Assalammualaikum. :)

Apam ni boleh la di makan bersama anak2, kurangkan gula ye..
Ni hasil Apam Polkadot yang dihasilkan oleh seorang ibu sambil anak2 nya menganggu ye & cuma menggunakan plastik biasa untuk piping..hihi..

Yang penting, suami and anak2 suka! yippi!!
Jangan pandang Apam Polkadot ku sebelah mata ye..sedap ni..:P
kalau korang tengok sis Norzie Hany buat, serius lawa..
Ok, jom kita tengok resepi apam tanpa susu ni..:)

Apam Polkadot Oleh:Norzie hany Sumber:Sarah Honey
Bahan-bahan:
5 biji telur ayam gred A(dari peti ais)1 1/2 cawan gula castor3 cawan tepung gandum3 tsp baking powder1 sudu besar ovalette1 tsp esen vanilla - aku x letak pasal esen vanilla dah habis..hahahaFilling/inti secukupnya(perisa blueberry/strawberry/coklat) - aku pakai coklat masakanPewarna Paper cup - ni aku pakai bekas dadih kecik tu je..heheCara-cara:- Panaskan pengukus dan masukkan beberapa helai daun pandan(untuk mewangikan apam) .Pukul telur hingga kembang dan gebuMasukkan gula dan ovalette dan pu…

First Giveaway By Syafiyahluv.com

Image
Nak join, KLIK BANNER di atas, :)
Segment akan bermula pada 2 Oktober 2014 jam 8 pagi dan  akan berakhir pada 31 Oktober 2014 8 malam.

Makanan Arab Murah - Restoran BARADA

Image
Siapa suka makan makanan arabian? angkat tangan! hehe..:)
Jom tengok harga menu, ni menu untuk muka surat ni je, ade lagi menu lain.

Kitorang ambik set mana ntah..aku lupa...tapi camni la rupa dia :

Cukup mengenyangkan...kitorang order yg 1kg punya, untuk makan 4 orang..hehe..:)
Komen aku berkenaan rasa nasi arab ni, 8.5/10 > ni ikut citarasa aku ye.

Kambing lembut n sedap, nasi cam x rase ape2 je mcm nasi kosong, hahaha... Kuah n sambal ni boleh kira macam perasa untuk makanan ni, sebab kalau xde kuah n sambal,  rasa dia x berapa nak cun sangat..hehe...
Oh, tips, kalau nak makan sini, xyah ler order air buah,mahal kemain, gelas pulak selim tinggi. Kalau nak order air pun, order la air biasa..milo ais ke, teh o ais ke. Harga standard.

So, kepada korang yang nak makan di RESTORAN BARADA ni, ianya terletak di BANDAR TUN HUSSEIN ONN, CHERAS, SELANGOR.

Ianya berada di tengah2 antara AEON BIG Bandar Tun Hussein Onn & Lake Valley, dan bertentangan dengan AEON BIG, kiranya kalau AEON…

Resepi Kek Pelangi - Masak Guna Periuk Nasi

Image
Hasil kek yang dimasak menggunakan PERIUK NASI elektrik, ye elektrik.

Aku ambil alternatif untuk memasak guna PERIUK NASI ni pun sbb gas dapur habis! suami pulak keje...so, xkan aku nak order tong gas tu time aku ngan anak je kat rumah kan, bahaya wow..suami pun x kasi..hehe

Ok jom terjah Resepi Kek ni ::


Kek Pelangi Kukus
Oleh: Azie Kitchen Sumber :  Azie Kitchen

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3) 1 cawan mentega ¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje tp tetap manis) 3 biji telur ¼ cawan susu pekat ¼ cawan serikaya (ni aku x letak) 1½ cawan tepung gandum 1 sk serbuk penaik 1 sb serbuk koko (ni aku x letak) 1 sk esen vanila 2-3 sb susu segar (saya guna 1 sb) Sedikit pewarna yang disukai
Cara cara: Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) …