Posts

Showing posts from 2015

Followers Blog Berkurang dari 1093 ke 1066

Image
Assalammualaikum..

Sedihnya!! Terasa Forever alone pulak nak berblogging..hahaha


Sebab semalam aku perasan followers blog berkurangan tapi sikit je kurang nye, tapi hari ni, dah melampau pulak sampai berpuluh-puluh hilang, takkan la blogger unfollow serentak blog aku ni..Pelik aih..


hm hm hm


Keluar Akaun 2 KWSP untuk BELI RUMAH

Image
Assalammualaikum..
Harap info ini membantu bagi korang yang nak memiliki rumah,  tapi duit deposit tak cukup. :)
Untuk korang yang mengalami masalah tak tahu nak beli rumah kat mana dengan bajet korang tu, boleh terus PM/WHATSAPP : 017-6119716 [Yan] @  Boleh follow ilmu hartanah di Fanpage ; Industri Hartanah

PANDUAN LENGKAP PENGELUARAN WANG KWSP UNTUK MEMBELI RUMAH
=======================
Tujuan Pengeluaran
• Pengeluaran ini membolehkan ahli mengeluarkan simpanan Akaun 2 untuk membiayai pembelian sebuah rumah.
• Pengeluaran untuk membeli rumah kedua dibenarkan setelah rumah pertama dijual atau berlaku pelupusan pemilikan.
Pelupusan Pemilikan
bermaksud 'hilang pemilikan ke atas rumah pertama yang dimiliki melalui pengeluaran KWSP sebelum ini' atas sebab rumah tersebut dilelong, penyerahan harta melalui perintah mahkamah, pindah milik atas dasar kasih sayang, rumah musnah akibat bencana alam atau kebakaran, projek rumah terbengkalai atau pembatalan pembelian rumah.
KEL…

Malas Bertanya buruk akibatnya

Image
Viral kes ini di Facebook, si pemunya akaun dah deactived dah, aku pun tak nak lah mention nama dia kat sini.

Dan ada doktor yang bertauliah telah menjawab tohmahan yang dilemparkan, boleh refer posting tu kat sini >> JAWAPAN Sentap dari Doktor untuk Puan MXXXX BXXXXX

Komen aku : Bagi aku yang tak tahu medical term ke apa jahitan bagai memang aku akan melatah dengan isu ni sebab aku TAK TAHU. Dan di sebabkan aku tak tahu, aku mungkin akan viralkan gambar ni dan jugak sokong penyataan dalam gambar ni..hahaha

TAPI disebabkan aku bukan lah jenis orang yang suka nak terus tekan button SHARE, so, Alhamdulillah aku tak lah terjebak dalam penyebaran benda yang salah..hahaha

So, kesimpulan dia, silalah cari ilmu dulu dan jangan rajin sangat nak tekan button SHARE tu..s Jangan terus hentam keromo..naya oi


Pencarian Blog Terkemas 2015!

Image
Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.
Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.

Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!
Tag : Industri Hartanah

Nak Idea untuk buat Entry di Blog? Jom Baca ni..

Image
Assalammualaikum...
First sekali, aku nak bagitau yang Idea ni mungkin bagi korang tak sememeh.. [eh sememeh tu mende?haha..aku pun tak tau]
Ok, untuk korang yang selalu sangat kekeringan idea untuk tulis apa di blog korang, aku sarankan korang ikut teknik aku ni :)


TIPS 1 :
==============================
Buat isi blog berdasarkan soalan-soalan yang aku kemukakan di bawah, pilih satu je tau, jangan semua, kang serabut..haha tajuk tu buatlah yang berkaitan yeee:
==========================

Tadi, lepas breakfast/lunch/dinner korang makan apa? Kat Mana? Kenapa makan kat situ? Harga mahal murah? Alamat ada tak? Gambar?Hari ni, korang sihat tak? Kalau tak sihat, bagitau kenapa tak sihat, demam? Demam sebab apa? Bila korang demam? Apa nasihat?Hari ni apa program? Kat mana program tu berlangsung? Program yang korang buat tu berbayar tak? Alamat ada tak? Gambar? Dengan siapa korang pergi? Naik apa?Macam mana korang tambah income? Tips and trik? Ada link tak? Buat secara offline ke online? Kora…

CERITA SERAM GUNA TOILET RUMAH MEMBER LAMA

Image
Camni ceritanya, hujung minggu tu, aku kena outstation kat Negeri Q*****S. Kebetulan, rumah member zaman kolej aku dulu duduk kat sana, so, aku planning nak bermalam la rumah dia barang sehari dua, lagipun kitorang dah lama tak lepak sama.

Member aku ni dah beristeri dan ada anak dua orang. Namanya Zaimo [Bukan nama sebenar]. Aku je tak beristeri lagi, hehe

Bila dah sampai rumah member aku ni, sakan la kitorang berpeluk bagai, rindu kottt...sebab dah lama gila tak jumpa, tapi, aku bukan gay woi! ahaha

Rumah Zaimo serius lawa dengan berkonsepkan Moden Kontemporari, Pandai dorang suami isteri deko rumah, puji aku dalam hati, hehe

Belum sempat apa-apa..tiba-tiba..

Ishhh..rasa nak terkencing pulak, dah lama aku menahan nak kencing masa drive kat HIGHWAY tadi, nak singgah seram pulak sebab sekarang macam-macam kes, dah la aku sorang2 je.

So, aku pun mintak la kebenaran ngan Zaimo nak kencing kat toilet rumah dia. Zaimo pun ok je.
Bila masuk toilet dia, aku macam "e…

BATA WAREHOUSE SALE!!

Image
ALAMAT : BATA FACTORY, JALAN KAPAR KLANG, SELANGOR TARIKH : 26 NOVEMBER-6 DISEMBER 2015
Pakat-pakat la datang..:D




Rebut Wang Tunai RM310 by Syira Lokman"

Image
Wang tunai RM50 x1 [nfariza]

Wang tunai RM30 x1 [gnor.gnur]
Wang tunai RM30 x1 [mohdkhizrul]
Wang tunai RM10 x3 [MG]

Wang tunai RM20 x1 [nurfuzie]
Wang tunai RM20 x1[mieyraelyani]
Wang tunai RM20 x1 [norafidah]
Wang tunai RM10 x2 [aeinna.musaii]

Wang tunai RM10 x1 [Fa Sham]
Wang tunai RM10 x1 [Na Mie]
Wang tunai RM10 x1 [ikazulaikh] Wang tunai RM10 x1 [siti.meriam]
Wang tunai RM10 x1 [Kyle Kesha]
Wang tunai RM10 x1 [nieyl]
Wang tunai RM10 x1 [nona]
Wang tunai RM10 x1 [radhia]
Wang tunai RM10 x1 [YanSaflina]



BONUS !! Tapak Iklan free selama sebulan x1 [SyiraLokman]
Buku Serenity x1[SyiraLokman]
*new* Voucher Craft untuk 10 peserta terawal [ikazulaikh]



(TOP REFERRAL) *new* Wang tunai RM20 x1 [imtiyaztravel]

Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)

Segmen Blogwaking dan Tambah Followers bersama Impiana Cik Yanie"

Image
Jom join segmen ni, kot-kot bertuah boleh la menang hadiah misteri..hehe..:D

Jangan buang barangan Elektrik yang Rosak?Kenapa?

Image
Assalammualaikum? :)
Korang ada tak barangan elektrik yang rosak? Nak baiki tapi kos macam lebih kurang harga beli baru, Nak buang tapi rasa macam membazir la pulak kan..emm, pernah tak alami masalah ni? 
Kalau Ya, Nah, ni jalan penyelesaian untuk korang.
Korang boleh jualkan barangan elektrik korang yang tu kepada Syarikat T-Pot Group, aku jumpa website dorang tadi, bila godek2 tu, aku terjumpa tagline dorang  "Turn Your E-WASTE into CASH, Think recycle, think T-POT "  dan aku was like, eh cash eh duit..hahaha!
Barangan apa yang T-POT nak recycle dan beli?
Dorang ni beli barangan yang macam dalam gambar ni, tapi taklah barang-barang tu je, ada jugak barangan lain yang dorang akan beli, so, kalau nak make sure, kena la call dorang dulu eh. :)


Electronic Industrial scrap :
•  Scrap Semiconductors
•  Scrap Printed Circuit Boards
•  Other Electronic and Electrical Scrap Components / Parts

Eh, aku ada blender rosak, ada laptop rosak, ada printer rosak..em..extension cord pun ro…

2nd GiftAway By Starlavenderluna

Image
Jom join Giveaway dari Starlavenderluna ni, simple sangat syarat nya. Rugi oi tak join..haha..:D

Resepi Ikan Bakar

Image
Assalammualaikum..:)

Saja aku post entry ni supaya tak lupa ingatan.

Awal-awal lagi suami aku dah pesan suruh aku mark resepi ni sebab dia nak aku masak lagi ikan bakar guna resepi ni, [eleh..kitew masak sedap lettewww..].

Sebelum ni aku pernah buat nasi lemak dengan sambal yang super sedap hasil carian resepi di google, tapi resepi tu aku dah hilang..hehe, sebab tu la, bila ada je makanan yang aku masak sedap gila [ehem!], suami aku suruh save resepi..:)

Ok..di bawah adalah resepi ikan bakar yang aku guna cuma aku ada lah tambah sikit bahannya..hehe



Resepi Ikan Bakar :
Sumber Resepi : Airtangan Cik Siti

Untuk 3 ekor ikan kembung.

Bahan2 kisar/tumbuk:
10 biji cili kering (atau ikut citarasa)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci kunyit hidup [aku guna serbuk kunyit je..hehe]
++Aku tambah belacan bakar besar jari kelingking..
Garam & sedikit gula (optional)
Air asam jawa
1/2 sehelai daun kunyit - diracik halus [Aku tak letak sebab takde stok]
Minyak untuk me…

Petua Hilangkan Tahi Lalat pada Baju

Image
Kekadang baju ada tahi lalat ni tak boleh kita nak elakkan, lagi2 la sekarang ni musim hujan..hmm
PETUA HILANG TAHI LALAT : Campurkan secawan cuka dengan setengah baldi air. Rendam pakaian yang bertahi lalat ke dalam air cuka tersebut semalaman. Keesokannya cuci dengan sabun atau detergen seperti biasa dan jemur hingga kering.

Shah Alam Royal Teater : JUARA PARODI

Image
Assalammualaikum..:)
Semalam ade tak sesiapa yang tengok JUARA PARODI di Shah Alam Royal Teater? Kalau ade, jom kita sep sikit! hehe..sebab semalam aku pun ada di sana bersama dengan mama, daddy dan adik2 aku.


Apa itu JUARA PARODI?
Dengan tagline : Tukar Satu ‘Line’,Lagu Jadi Lain.
Rancangan ni mengabungkan komedi dan nyanyian yang mana, lirik lagu di ubah menjadi lawak.

So, pendapat tentang JUARA PARODI?
Ehem! bagi aku ianya menarik sebab tak pernah lagi aku jumpa rancangan yang bertemakan macam ni. So, TERBAIK untuk Afdlin Shauki sebabmencetuskan idea JUARA PARODI. Tania tania..beribu-ribu tania...hee~

Antara artis yang join JUARA PARODI, mana feveret korang?
Kalau korang tanya aku, takde sorang pun yang aku minat..haha


Untuk episod pertama malam tadi, aku suka lagu yang diparodikan oleh Black & Achey a.k.a Black Dot Chey. Kipidap, dongibab! hehe

DIY : Imej Baru Perabot Lama

Image
==========================

 ==========================

  ==========================

 ==========================
==========================
==========================

 ==========================


Sumber : Home Deco - Design And Tips

Mudah : Cara membentuk roti

Image
GAMBAR SAHAJA
 =============================================   ============================================   ============================================   ============================================
  =============================================

Giveaway Mek Cun

Image
Jom join Giveaway Mek Cun ni, senang je syarat2, tak renyah pun..:D
HADIAH  RM5 Topup x2  RM10 topup x 1 1 Header blog & 3 template bloglist Cash RM30 1 Pemenang 1 Vector potrait /1 illustrasi kartun 1 herbal blend multi-purpose cream dari Shaklee 1 topup RM10 Menarik kan?  Berminat nak join? Klik Banner di atas atau klik sini >> Giveaway Mek Cun

Jari terkepit pintu kereta & Majlis Sanding B.Ngah_Isteri

Image
Assalammualaikum..:)
Eh, kau asal mana? Aku asal Sarawak. 
Asal kau tak macam orang Sarawak pun?
Abis tu, takkan aku nak bawak kek lapis atas kepala aku?
Ha..marah-marah..

Hahaha..kelakarkan video tu. Aku saja edit .:D

Berbalik kepada tajuk, jari aku terkepit pada pintu kereta ni pada tarikh 16.10.2015. Time tu aku outing ngan Family aku and member2 aku.

Nak di jadikan cerita, time jari aku terkepit tu, aku dah planning dah taknak bagitau suami aku sebab aku ingatkan sakitnya biasa2 je. Tapi few minutes lepas tu, jari aku mula berdenyut2 kuat,
" arrghhh tak tahan la..nak bagitau ke tak kat suami ni" , bisik aku di dalam hati..haha

Sakit gila! Nak tak nak, Hilanglah kemaskulinan aku, terus aku mengadu kat suami. Kawan2 aku suggest g klinik terus, kebetulan klinik dekat sangat tempat yang kitorang nak lepak masa tu, so, aku pun setuju lah.

Kau rasa kau nak tangguh ke tak g klinik kalau kau tengok tangan kau cenggini  ☟☟☟


Mesti tak kan, walaupun kau takut gila nak jumpa doktor sebab seria…

Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih

Image
[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]


Hadiah : RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015


Dapat Jemputan ke Lazada Online Revolution Luncheon

Image
Semalam dapat email ni, tak tahu ada ke tak kesempatan nak join. Aku saja hide tu semua sebab aku tak pasti ni Private event ataupun tak..khusus untuk para affiliate lazada. :)







BAGAIMANA : Hasilkan RM1380 Dalam Masa 1 Minggu TANPA ADA, JUAL dan PROMOSI PRODUK, dan TANPA MODAL?

Image
Dengar macam HYPE kan? Tapi saya nak kongsikan juga bagaimana.. ALAH BUAT DROPSHIP LAH TU? Saya kata BUKAN!

Kalau dropship kita pilih produk untuk kita jadi agen, kemudian promosikan produk tersebut. Tapi, saya tidak memilih model bisnes tersebut, SEBAB jadi satu limit bagi saya berkaitan produk, saya TERPAKSA promosikan produk yang ada sahaja. Tapi kalau saya kata, BEST TAK kalau orang datang pada kita, dan tanya je barang apa, kita kata ADA! ?
Apa yang anda buat? KIta cuma jadi PERSONAL SHOPPER. Ya, tukang belikan barang.
Ni Flow apa yang anda boleh buat : 1. Anda boleh tanya rakan-rakan ada tak nak cari sebarang produk, saya nk tolong dapatkan ada harga LAGI RENDAH dari pasaran tempatan. 2. Kemudian mereka berikan nama dan gambar produk. 3. Tugas anda cuma survey harga pasaran, dan kemudian, cari produk tersebut dari supplier DI CHINA ( sebab kebanyakkan produk yang ada keliling kita memang datang dari sana ( kecuali makanan, kosmetik dan produk tempatan ) 4. Anda bandingkan harga …

Pengalaman Pertama Bawak Anak-Anak Shopping Sendirian

Image
Assalammualaikum..:)

Hari ini, aku bosan gila dok rumah, kebetulan barang-barang dapur banyak dah habis, so aku decide nak keluar. Bagi orang mungkin senang je nak keluar, tapi bagi aku, sangat lah sukar.

Anak aku kecik-kecik, Sorang Umur 3 Tahun, Sorang 2 Tahun, Sorang 5 Bulan.
So, korang agak2 macam mana nak keluar? Macam mana nak drive? Kalau dorang menangis macam mana nak handle?

HAHAHA, Jangan tanya aku macamana, sebab aku pun tak tahu, hahaha. Kalau dorang buat perangai aku dah set kat otak awal2 dah, kalau dorang buat perangai aku akan cuba tangani sehabis baik, chewahhh..

Lepas mintak izin ngan suami, aku pun keluar, suami aku dah risau gila sebab dia tengah kerja so tak leh la nak follow sekali. Siap dia cakap nak balik rumah sebab nak teman keluar tapi aku ugut dia, aku cakap : Kalau awak balik, saya tak jadi keluar, hahaha 

CARA AKU HANDLE ANAK : Yang baby aku bawak menggunakan baby carrier, lagi 2 orang aku letak dalam troli.

Sangat mencabar, tapi aku sebab dah nekad, aku t…

MEGA RAMADHAN ATJ GIVEAWAY

Image
Mari rakan-rakan semua kita sertai giveaway ramadhan ini bukan shj dapat hadiah yang bermanfaat tetapi dapat menyebarkan lagi mengenai program amal dari NGO AMAL TILL JANNAH