Rumput ini yg kita anggap liar sebenarnya HERBA!

Assalammualaikum..:)

Baru je dapat info, satu jenis rumput yang giat membiak di halaman rumah adalah herba, 
sangat terkejut dan terus rasa nak share dengan korang. 
Boleh la lepas ni cuba2 makan..tapi pastikan rumput yg betul ya, kalau salah nanti jadi racun pulak..huhu

Infor ni aku dapat dari Kelab Mari Makan Ulam di FB GROUP. > Kelab Mari Makan Ulam



Info dari : Sara Saad

Terkejutkan?
Ara songsang atau rumput israel atau Chinese Violets atau nama saintifiknya adalah nama Justicia Gangetica yang Acanthaceae .

Banyak tumbuh-tumbuhan ini di keliling rumah terutamanya di dalam pasu2 pokok bunga saya . Tumbuhan ini tumbuh meliar dan saya selalu cabut utk membuangnya . Tumbuhan ini sangat invasive.

Terima kasih kepada kawan saya dari Thailand Krit Jug, melalui Krit Jug saya mendapat tahu pokok ini adalah sejenis herba dan boleh dimakan/dibuat sayur. Sayur ini boleh di goreng dengan udang atau bebola ikan dan sayur ini sangat lazat mengikut Krit Jug .

Manfaat herba ini : untuk kulit bagi mengurangkan jerawat, untuk menyejukkan sistem badan semasa demam panas dan juga sebagai fiber. Daun boleh digunakan untuk merawat asma .

Versi yg sudah di masak :



Fuhh..tak rugi mencuba, nak kurang jerawat boleh la makan ni..:D

Comments

Popular posts from this blog

Petua Rawat Buasir - Berkesan

Senarai Lubuk Pembekal Barangan Niaga

Beli Oven di LAZADA