Nak Idea untuk buat Entry di Blog? Jom Baca ni..

Assalammualaikum...

First sekali, aku nak bagitau yang Idea ni mungkin bagi korang tak sememeh..
[eh sememeh tu mende?haha..aku pun tak tau]

Ok, untuk korang yang selalu sangat kekeringan idea untuk tulis apa di blog korang, aku sarankan korang ikut teknik aku ni :)



TIPS 1 :
==============================
Buat isi blog berdasarkan soalan-soalan yang aku kemukakan di bawah, pilih satu je tau, jangan semua, kang serabut..haha tajuk tu buatlah yang berkaitan yeee:
==========================

  •  Tadi, lepas breakfast/lunch/dinner korang makan apa? Kat Mana? Kenapa makan kat situ? Harga mahal murah? Alamat ada tak? Gambar?
  •  Hari ni, korang sihat tak? Kalau tak sihat, bagitau kenapa tak sihat, demam? Demam sebab apa? Bila korang demam? Apa nasihat?
  •  Hari ni apa program? Kat mana program tu berlangsung? Program yang korang buat tu berbayar tak? Alamat ada tak? Gambar? Dengan siapa korang pergi? Naik apa?
  • Macam mana korang tambah income? Tips and trik? Ada link tak? Buat secara offline ke online?
  • Korang pakai baju apa hari ni? Style apa? Beli kat mana? Murah mahal? Kain selesa tak?
  • Skincare apa korang guna? Kenapa guna? Selalu beli kat mana? Harga ok? Ada tips tak nak cantik cam korang?
  • Mandi pagi tadi, guna sabun apa? Sebab apa guna? Bau wangi tak?
  • Baby korang meragam tak malam tadi? Kenapa meragam? Cam mana korang bagi baby senyap dan tak meragam?

HAHAHAHA..MEREPEK GILA soalan-soalan aku. =_="
TIPS 2 :
===============================
Scroll Newsfeed Facebook, Instagram & Youtube dan sebagainya
===============================
 Share kan benda menarik tu kat Blog korang, lepas tu, ulaskan la dan masukkan elemen 7KQ dalam blog korang.

7KQ tu apa? ala, WHY, WHO, WHERE, WHAT,WHEN, HOW MUCH tu la..hahaha

Contoh : PEMERGIAN PAK YUS

WHY :  Pak Yus 'pergi'?
WHO :  Pak Yus?
WHERE :  Pak Yus menghembuskan nafas terakhirnya?
WHAT :  masalah yang dihadapi oleh Pak Yus?
WHEN :  Pak Yus "pergi"?
HOW MUCH :  kesakitan/kesedihan yang dirasai?

===========================================

ok dua Tips je aku nak kongsikan, harap ianya membantu korang. :) Jangan lupa Klik NUFFNANG aku oi..lama tak cash out..hahaha



Comments

Hidayah Anne said…
Awesome tips! Tq :)

Popular posts from this blog

Petua Rawat Buasir - Berkesan

Lantai Bilik Air Bocor.

Senarai Lubuk Pembekal Barangan Niaga