Posts

Showing posts from 2016

Kidzoona AEON Cheras Selatan

Assalammualaikum, :)

Biasanya bila jadi parent ni, anak-anak minta sesuatu, mesti kita sangat2 sukar nak tolak. Melainkan atas tujuan mendidik @ tak mampu tunaikan,betul tak?

Pernah tak, lepas habis kerja, anak-anak kecil ajak keluar? Hari dah nak malam, semua tempat untuk berlibur dan tutup. Takkan lah asyik nak pergi ke Uptown/Downtown @ Kedai Makan kan? Bosan tengok muka mamak yang sama je. haha

Ok, apa kata kali ni bawak anak-anak pergi berlibur di KidZoona. Aku rasa ada banyak branch, tapi salah satunya ada di AEON Cheras Selatan. Sebab apa aku suggest pergi sini?

1. Of course la sebab Entrance Fee nya yang murah, hehe : RM10/head main sampai lembik. haha
2. Stokin RM4/seorang, penjaga pun kena pakai stokin tau. Kalau nak jimat dan stokin yang cantik, pergi beli stokin dulu, agak-agak dah tak sempat, beli stokin kat kedai sebelah BATA. Khas jual stokin je kedai tu, eh, boxer spendaaa pun ada..hehe. Nak lagi Jimat, bawak je stokin dari rumah. Jimat sesangat nyah.. gitew ha!
3. Ada…

Bukit Broga bersama Anak-Anak

Image
Assalammualaikum, :)
Naik Bukit Broga dengan anak-anak kecil? Boleh ke naik? Tak bahaya ke? Jom baca dulu..^_^

Aku sebenarnya takut nak naik Bukit Broga ni pada awalnya. Yelah, anak aku tiga orang weh, yang paling kecik umur baru setahun lebih. Ayoyo..risau. Tapi suami aku kata, "Ok je lah sayang, insyaALLAH takde apa-apa masalah". Arghhh ayat penenang suami ku hanya mampu menenangkan aku seketika sahaja. Tetap hati ku gundah..haha..

Aku google, review blogger bawak anak pun ada, so, aku lega. Tapi masih tak semudah kau sangka aku nak betul-betul lega! haha.

Jam 5.15 pagi lebih kurang, kitorang gerak dari Cheras menghala ke Bukit Broga, Semenyih. Sampai-sampai je terus masuk waktu Subuh, Subuh dalam kereta je masa tu. Solat duduk, sebab kat luar basah. Tapi ade je aku tengok orang lain solat kat tanah tapi berlapik lah..haha.

Lepas ready semua, kitorang pun naik Bukit Broga. Masa ni Parking Kereta tak bayar lagi pasal takde guard, dah nak balik baru kitorang bayar. Korang …

Gold Coast Morib : Percutian Keluarga

Image
Assalammualaikum,

Nak share sikit pengalaman ke Gold Coast Morib, lately banyak review kan kat Facebook yang hotel ni best? Betul ke best? Jom baca..:)


19 September 2016
Kami gerak dari Cheras ke Banting. Aku dan suami naik motor, saja suka-suka nak merempit. ^_^  Anak-anak dengan MIL(Mother In Law) & FIL (Father In Law) naik kereta.

Sampai je kat sana, tengok view Hotel dari luar, serious aku punya impression macam erghhh..betulke ni Hotel Gold Coast yang ramai orang gembar gemburkan? Hmmm....Lepas tu, terus check in. Oh lupa, hotel booking di Agoda : Studio Suite : RM169 : Kami masuk 7 Dewasa, 2 Kanak-kanak & 1 Baby. Tak Crowded ke? Langsung tak. Takpe ke ramai-ramai masuk? Ntah, bantai je. :P


Dalam Studio Suite, Cantikkan? Selesa. So, kami planning, first day rehat2 dalam Hotel, rehat sebab kami sampai pun lambat. Jadi, kalau nak masuk Water Theme Park macam sekejap sangat nanti tak puas, haha.
So, petang tu Suami bawak anak-anak mandi dalam Jakuzi. Tu pun dah buat anak-anak…

Berjaya Hills @ Bukit Tinggi Pahang, Review

Image
Assalammualaikum..
Haillahhh...sunyi sepi je blog lama tak berupdate. :)  So, harini tiba-tiba ter'rajin' nak buat review di Berjaya Hills Pahang @ lebih dikenali sebagai Bukit Tinggi.
11 September 2016

2.30 petang
Kami gerak dari rumah lebih kurang jam 2 petang. Lepas tu singgah ke Setapak Central nak makan makanan Sarawak di Sarawak Bowl. Makanan kat sana sedap,harga...sedikit mahal tapi worth it lah. Total kitorang makan RM67 lebih kurang kalau tak silap.

3.30 petang.
Siap makan semua, aku kira nak cancel naik Bukit Tinggi. Sebab pukul 3 dah, kang naik,hari dah gelap. Tapi sebab Suami aku banyak kali cakap, "kita naik lah, alang-alang dah ni". So, aku pun iya kan aja..huhu

4.30 petang
Sampai ke Berjaya Hills, nak masuk kena bayar RM13/kepala. Kitorang ada 4 dewasa, so total : RM52.
Sebelum naik atas, kitorang dah standby makanan awal, beli kat Genting Sempah, sebab tengok review bloggers lain cakap harga air mineral botol kecil RM4. Mahal woih..haha.



Parking free, so, lega.…

Lantai Bilik Air Bocor.

Image
Apa nak buat?
Bahaya ke tak kalau Lantai Bilik Air Bocor?
Biasanya, punca lantai bilik air bocor disebabkan simen sudah mula haus, sebab simen tak kalis air (Waterproof), jadi lama kelamaan, simen akan mula menipis  dan tak dapat menampung air.
Kemudian akan bermula episod keluar ulat2 dari celah-celah tiles,  mozek mula retak atau tercabut.
Bagi rumah jenis bertingkat pula, sekiranya bilik air di atas mula bocor, ia akan mengundang risiko leaking siling tingkat bawah. Siling akan mula menguning disebabkan air. 
Kalau tak diperbaiki, kemungkinan siling akan jatuh akibat reput @ rapuh adalah sangat tinggi! Bahaya!


Ini salah satu contoh siling client kami, kami cadangkan pada beliau untuk rujuk dulu pada plumber, kemungkinan paip pecah. Jadi, kalau nak install Epoxy Flake System (EFS) memang tak di rekemen.

Sekiranya leaking berpunca dari lantai, kami boleh terus coat dengan EFS. InsyaALLAH takde masalah lagi. 


Tak tahu sama ada leaking dari Pipe atau Lantai?
Cuba kaedah ini :

Berhenti se…

KAU NAK DUIT, KAU MINTA PADA SIAPA?

Image
Saya pernah dulu, masa nak balik kampung untuk balik raya.
Duit tak cukup untuk beli tiket flight.

Masa tu kami 4 beranak. Total pergi balik tiket flight balik raya almost RM1000. (KL-Kuching).

Saya siap Google lagi "Cara buat duit"
Masa tu saya cuma jumpa buku "Mudahnya Menjemput Rezeki".



Bayangkan, harga buku RM18 sahaja. Tapi saya tak mampu nak beli.
Apatah lagi nak cekau RM1000.

Saya cuba usahakan untuk kumpul...lupa macam mana tapi saya dapat kumpul duit sampai RM30.
Jadi lepas lah buat beli buku MMR. Alhamdulillah.

Masa tu tengah excited tunggu buku, yela...nak buat duit..hehe..

Mind masa tu ingat buku tu ajar cara buat duit dengan cepat. Ala..cara manusia to manusia gitu la...šŸ˜…

Masa buku sampai, hambekkk...
Sentap terus ke hati..

Terus saya solat + solat dhuha.
Fokus mintak kat Allah untuk beli tiket flight.

Nah...kemudian, tiba2, suami dapat bonus dari bos dia.
Masa tu pulak, check harga tiket flight potongan hampir 50%!

Memang menangis suju…

MALU KALAU TIDAK LAKU

MALU KALAU TIDAK LAKU
===========
Dulu, masa sekolah rendah, mak dan bapak selalu mintak tolong jualkan buah di sekitar kampung.
Tapi, kerap kali juga aku menolak, sebab aku malu kalau jualan tak laku, malu kurang pandai kira-kira..hehe

Akhirnya, aku passkan job jual-jual kepada adik-adikku..šŸ˜…

Tapi, sedari sekolah menengah, aku mula mendapat biasiswa. Habis duit biasiswa aku belanjakan..haha..šŸ˜‚

Dari situ, aku mula berfikir bagaimana nak tambah duit..

Kemudian, aku dan kawan-kawan mula merancang untuk menjual makanan ringan di asrama. Semua wajib keluarkan modal, dan yang tukang beli barang untuk jual adalah aku..

Aku suka tugas ini sebab aku nampak kaya bila shopping barang banyak-banyak, padahal itu sebenarnya duit kongsi.

Bila tiba sesi jual-menjual, aku tidak turut serta. Aku minta cousin a.k.a kawan rapatku untuk menjual.

Yelah, aku masih dengan sikap "malu kalau orang tak beli"

Tapi sekarang, aku taknak ambik kisah "malu kalau orang tak beli".

Tips Menabung Untuk Beli Rumah

Image

Beli SEAFOOD Segar ONLINE, mudahkan? :D

Image
Assalammualaikum..:)

Warga Kuala Lumpur & Selangor pasti gembira dengan berita ni. Yelah, di Negeri yang berstatus elit ni agak sukar nak dapat Seafood yang segar lagi manis gitu..betul x? Ingin jugak nak ber"Shell out" tapi mesti nak SEAFOOD Fresh, betul x?

Ha, ni, ade info aku nak share kat korang.


Nak order SEAFOOD/MAKANAN LAUT FRESH sekarang takyah pergi pasar dah..hahaha., korang boleh bershopping online je dan paling best, website dorang friendly user tau, bukan cikai je.

Siap ada Shopping cart lagi..ha.

Antara Seafood yang dorang tawarkan : Ikan pari, Udang, Pelbagai Jenis Ikan, Kerang, Ketam..ai, meleleh air liur bila imagine Ketam masak telur asin..hahaha

Kalau berminat nak Order, boleh lah klik sini >> Ombak Market

Malas nak bukak website dorang?

Contact kat sini:

 Ombak Market :
PHONE NO
0122887468
0142287571
0172355803
e-mail - support@ombakmarket.com

Malas nak call? Puasa ja la, takyah makan seafood, makan ayam ja..hahaha..:P

#ini bukan review be…

Translation lagu Janam Janam [English] OST DILWALE

Image
Forever Forever (Stay with me) Forever, forever, forever, Walk by my side
Promise me that will meet me again
We are two bodies, but our hearts beat as one
Be mine, forever
Do not leave me ever

Ī„ou are my twilight
for you, my heart aches
And only you can allay the pain

I have only one wish ever
Be mine, forever
Do not leave me ever

Aha ha ha...

Be mine, forever
Do not leave me ever

Both my worlds are there in the embrace of your arms
Wherever You reside, my heaven is right there
If this flame of desire is burning, it burns so from every direction
I pray taken for granted the flame never goes out
You are my desire, I am Your love
Are the words in my poem, I am your music/tune

I am thirsty only for You
In my veins, always remain this way like an intoxicant
Fulfil this desire of my love
Be mine, forever
Do not leave me ever

Ī„ou are my twilight
for you, my heart aches
And only you can allay the pain
I have only one wish ever
Be mine, forever
Do not leave me ever

Nak dengar COVER Jan…

COVER : JANAM DILWALE paling sedap aku dengar

Cer korang dengar, sedap kan..hehe..aku berulang kali dengar..best!

MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz

Image
Assalamualaikum
Klik Di Sini kalau nak join

MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz | MAA Takaful berhad merupakan satu syarikat insurance yang telah lama bertapak di Malaysia. Simpanan bertakaful MAA adalah simpanan yang dilaburkan di dalam dana syariah, yang menepati segala aspek- aspek yang telah ditetapkan dalam islam. Dana ini juga dilindungi oleh PDIM yang menjaga institusi perbankan dan insurans sekiranya terjadi apa-apa kepada syarikat pelaburan.
Peningkatan kos sara hidup yang tinggi kadang kala memaksa kita untuk membuat persediaan keewangan awal bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini berlaku pada masa akan datang. Lebih-lebih lagi persediaan KOS PENDIDIKAN ANAK-ANAK masa kini. Mennyedari masalah ini, MAA Takaful dengan berbesar hati menghulurkan tangan kepada anda para Ibu Bapa bagi membimbing anda dalam merancang keewangan dari aspek pendidikan anak-anak anda. Dengan perancangan keewangan ini, anda bakal menerima sebanyak RM 25 930.00 dengan hanya penyimp…

CABARAN PELABURAN HARTANAH : SUBLET

Image
Inilah cabaran yang membuatkan saya PENING KEPALA dahulu sebelum saya terjun ke dalam bidang hartanah ini :

šŸ˜µMEMERLUKAN MODAL YANG TINGGI
šŸ˜µBANK SUSAH NAK BAGI PINJAMAN
šŸ˜µHARGA HARTANAH YANG MAHAL
šŸ˜µTIDAK TAHU KAWASAN MANA YANG HOT
šŸ˜µKURANG ILMU DALAM HARTANAH
šŸ˜µTAKUT ,RISAU TAK YAKIN

Habistu…
MACAMANA NAK HASILKAN INCOME DARI HARTANAH ?
Buat SUBLET.

SUBLET ni bahasa mudahnya “sewa atas sewa”. Kita Sewa rumah, naik taraf hartanah (renovasi dan lengkapkan perabot) kemudian sewakan semula rumah tersebut dengan nilai yang lebih tinggi.

Keuntungan yang diperolehi adalah melalui penolakan semua kos yang terlibat (sewa+api+air dll).

Katakan sewaan dari pemilik rumah : RM 400/bulan
Sewakan semula kepada orang lain : RM 750/bulan

Keuntungan yang diperolehi adalah : RM 750-RM 400 = RM 350 /bulan

Ini baru untuk satu rumah..kalau kita ada 10 rumah? Rm 350 x 10 = RM 3,500/bulan.

WOW..Menarik bukan?
So, untuk korang yang berminat nak tau step by step Sublet ni, korang boleh dapatkan ebook n…

Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink

Image
Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink | Bersempena Tahun Baru 2016 dan Hari Lahir Cik EN pada 16 Januari nanti, cik en berbesar hati untuk mengadakan Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink yang akan berlangsung pada 4 Januari 2016 sehingga 31 Januari 2016. Hanya perlu mengikuti syarat syarat dibawah dan korang berpeluang menjadi salah seorang pemenang daripada 27 pemenang untuk merebut hadiah hadiah bernilai RM535.
Follow Blog Di bawah Nurfuzie, Mrs Yatie NonaIrrayanJulia JamaluddinAlong MisuariMarshaAthirah EjulzFarah
Follow Page Nurfuzie, Mamalink, Ejulz, Marsha, Along, Farah
Instagram Athirah Diyana, Nona
Bloglist Irrayan
Hadiah? Mesti terlepas pandang ini, Cik en dah keluarkan awal ye. Boleh rujuk di bawah ini
Senarai Hadiah Hebat
Dah submit entry? Boleh rujuk di bawah ini pula
Senarai Peserta Hebat

GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID

Image
Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari DianaRashid dan The Baby Store selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.

Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama

Sebuah Kedai Bayi Online yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti Tommee Tippee, Philips Avent, Quinny Baby Stroller, Halford Baby Stroller, AldoHauck Baby Stroller, Umma Lacto, Ummie Milky Rich, Mamom, EveLove Breastpump, ScratchMeNot, Susu Kambing Wildan, Sparco Car Seat, Baby Ultra Hannah Baby Wrap, Koopers, Freemie, Minyak Kelapa Dara D'Aura, Gugu Swaddle Pod, Tropika Baby Herbal Cream, Maxi-Cosi dan banyak lagi.

Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran.

Untu…

BUAT DUIT DENGAN SUBLET sampai 4-5 ANGKA?

Image
Sublet tu apa? Macam susah je, macam banyak prosedur je, hmm..
Tunggu dulu, aku nak explain ni, selepas aku dua tiga kali baca, termenung, baca lagi, baru aku faham, sebenarnya simple je, Sublet ni, SEWA ATAS SEWA. Faham x?

Contoh : Aku sewa kat Tuan Rumah, pastu aku sewakan balik kat orang lain.

Apa yang BEST SUBLET ni?
Pasif Income, yes, tiap bulan dapat duit HASIL DARI TUGAS KITA JAGA RUMAH.
Kita urus rumah Tuan Rumah, cari penyewa, Upkan Sewa sebab kita bagi RUMAH yang bersih, terjaga kat Penyewa.

BEST SUBLET untuk TUAN RUMAH?
Goyang kaki tiap bulan terima duit sewa tanpa perlu risau keadaan rumah sebab subletter dah tolong A-Z.

Cuba korang bayangkan, kalau aku ada 10 BUAH RUMAH SUBLET. Income lepas MARK UP RM300.

RM300 X 10 BUAH RUMAH = RM3000.

Pheww...Pasif Income RM3000 tu

Kenapa Pasif Income pulak?
Yelah, kita set up rumah awal-awal kasi cantik, bagi penyewa masuk. Lepas tu, tunggu je duit masuk takyah tiap hari g keje...tapiii...

ha, ade tapinya, ko kena make sure bakal pen…

Apa itu SUBLET?

Image
Bagi penerangan ikut gambar je, harap korang faham. :)
Tak tau boleh terus tanya ya. 


Yang bestnya, sekarang ada Ebook RAHSIA SUBLET PREMIUM. 
Ebook ni hasil karya otai sublet. Tips paling best yang kat bonus tu, teknik ayat tuan rumah..hehe

RAHSIA SUBLET PREMIUM :

MODUL 1 - ABC Property
MODUL 2 - Analyze & Validate
MODUL 3 - Deal Strategy
MODUL 4 - Break Even Point
MODUL 5 - Marketing Strategy
MODUL 6 - Manage & Analyze


BONUS #1: LIFETIME FB SUPPORT GROUP RAHSIA SUBLET PREMIUM
BONUS #2: SKRIP POWER AYAT MANIS OWNER
BONUS # 3: LUBUK BARANG 2nd HAND BERKUALITI
BONUS # 4: LEASE & TENANCY AGREEMENT


Pendek citer, dalam ebook ni memang A-Z lah, korang tak faham, korang boleh tanya, sebab ada Support group, makna kata memang tak rugi la korang beli Ebook ni.

Lagi satu, Tuan empuanya Ebook ni pun siap buat case study, bukan sekadar teori.
 So,apa tunggu lagi? Cepat-cepat dapatkan EBOOK RAHSIA SUBLET PREMIUM di sini >> KLIK SINI.