Posts

Kedatangan Dajjal, Bersediakah kita?

Image
Assalammualaikum..:)
Tanda2 kecil kiamat hampir lengkap. Sekarang kita tengah tunggu tanda2 besar kiamat pulak muncul sama ada kedatangan Dajjal @ Matahari terbit sebelah barat. Allahu~

Kita di Malaysia sudah lalui fasa kemarau panjang apabila hujan tak turun hampir 2 bulan, banjir di beberapa negeri, kehilangan pesawat dan banyak fasa2 lain kita sudah lalui, tapi sedarkah kita bahawa itu tanda kekuasaan YANG MAHA ESA?
Atau mungkin kita menganggap ianya perkara biasa-biasa sahaja?

#Sudahkah anda menghafal surah al-kahfi?
#Sudahkah anda beristiqamah beribadah?
#Kuatkah iman anda untuk menghadapi zaman kedatangan Dajjal?

Allahuakbar! Aku belum bersedia, aku tidak beristiqamah dalam beribadah bahkan aku tahu itulah bekal ku ke akhirat kelak!

Aku cuma beromong kosong sambil mendabik dada apabila bercerita tentang agama, kekononnya aku buat semua yg aku bicarakan, tapi tindakan ku? 

Di sini ada Link Video tentang Dajjal untuk anda, semoga ianya bermanfaat,  klik link di bawah :   http://bit…

PERCUMA : Teknik Buat duit RM800-RM1000 secara Part Time

Image
Assalammualaikum..:)
Korang nak tau tak teknik ni?  Kalau ya, korang just perlu register sahaja dan tunggu webinar berlangsung.

Apa yg korang bakal dapat dari WEBINAR ini? Cara affiliate marketing berfungsi, dan bagaimana anda mendapat komisenCara dan teknik mudah untuk menjana komisen affiliate dalam 48 jamTeknik menjana RM800-RM1,000 sebulan secara konsisten melalui AshadeeCara membina sistem pemasaran yang berfungsi 24 jam sehari, 7 hari semingguApa itu WEBINAR?  Webinar ni merupakan satu platform baru untuk bermesyuarat @ berborak. Yang mana korang just perlu duduk depan laptop sahaja dan tunggu webinar ni berlangsung.

Biasanya, penganjur webinar ni yg akan bercakap, kita just respon di ruangan yg di sediakan. Dan juga, peserta yg boleh menonton webinar ni cuma terhad kepada mereka yg telah di invite sahaja (Invitation melalui link di email)

- Ini mengikut pengalaman aku sendiri yg dah beberapa kali attend webinar ni..hehe...kalau nak rasai pengalaman sendiri, boleh lah mendaftar d…

5 IDEA : DIY Tayar Kereta Lama kepada Hiasan & Mainan

Image
Assalammualaikum..:)
Korang minat tak ber"DIY"? Kalau ya, kita geng! Yay! hehe Hari ni aku nak share sedikit idea untuk korang yg punyai minat yang sama..harap ianya bermanfaat! ^_^
Sofa @ Kerusi,  Buaian Rak Dinding Kuda Mainan Cawan Hiasan/ Boleh dijadikan pasu bunga

[INFO] Jenis2 Cili yang korang JARANG JUMPA!

Image
Assalammualaikum..:) Sedikit info menarik bagi pengemar Cili..^_^ Ada pelbagai jenis cili kita jarang jumpai, dengan rupa dan warna yg berbeza...
Bagi pekebun cili, mungkin anda berminat dengan cili-cili dibawah : Dorset Naga

Bhut x jay's
Pimenta de neyde
Chocolate Cherry Pepper

Golden Cayenne Pepper


Rain Forest Pepper


Wild Brazil Pepper


NuMex Twilight Pepper

Blue Turquoise Pepper

Cantik kan Blue Turquoise Pepper tu..:) Kalau aku jumpa cili tu, nak makan pun aku sayang..huhu..


>>> Duit Tabung, Klik2 <<<
Bagi pengemar cili korang boleh join FB group jika berminat nak beli benih @ kongsi pengalaman menanam cili di sini >> : Laman Cili 

Sumber gambar : Laman Cili & Trade Winds Fruits

Tips JIMAT MASA : Charge Handphone dgn PANTAS

Image
Assalammualaikum..:)
Bagi Pengguna Iphone & Android, tips ini mungkin boleh membantu anda. Selamat Mencuba! ^_^

Mudah Untuk Isteri : Teknik Menyimpan Baju dalam Laci

Image
Assalammualaikum..:)
Sebagai seorang isteri, dah jadi satu tanggungjawab untuk kita mengemas rumah. kan? 
Walaupun tugas mengemas ni bukanlah tugas yg sepatutnya si isteri buat dan walaupun suami x pernah nak arahkan kita mengemas tapi bila dah mengalas title "Puan Isteri" secara x langsung kita akan terasa tanggungjawab mengemas rumah adalah tugas kita..betul x? :)

Ok, part yg paling malas sekali bagi aku sebagai seorang Isteri ni adalah part melipat baju, lepas tu bila dah elok2 simpan dalam almari @ laci, baju2 yang dilipat kembali berselerak..=,="

Lagi2 la baju anak dan yang selalu buat selerak adalah Encik Suami..haish~ :3

So, tadi tengah aku mengugel mencari Idea untuk menulis entri di blog, maka terjumpa lah gambar ini :


Okeh, nanti aku praktikkan.hehehe~

Aiskrim Gulung di Downtown Mines :)

Image
Assalammualaikum...:)
Korang yg klik untuk tengok entry ni mesti nak sangat mencuba Aiskrim Gulung ni kan? Hahahaha~ Sama la macam aku, seriously sampai nak ke Uptown Danau Kota aku plan nak pergi semata-mata nak makan Aiskrim ni..hahaha..:P
Actually, aku g The Mines malam tadi, niat nak bershopping tapi aku batalkan dek kerana aku takut nanti lepas bersalin baju2 yg aku beli tu jadi x lawa sebab terlalu besar dsb. So, aku beri laluan kepada suami dan adik beradik aku untuk shopping..hehe~

Dah habis menghabis duit di The Mines, kitorang pun terus lah ke Downtown..dekat sangat kan, rugi x pergi, bukan selalu pun..hehe~

Okeh, berbalik kepada topik, selalu sangat melencong..hikhik
Aiskrim Gulung ni aku jumpa di Mines Downtown Night Bazaar. :)
Pelbagai perisa disediakan.
Suami aku belikan Perisa OREO yg mana kat dalamnya ada campuran Kuaci.

Tentang rasanya, aku boleh bagi 4/5.
Harga RM5 [kalau x silap]

Aiskrim ni mudah di carik, sebab ianya di satu port bahagian makanan. 
Ops! maaf lupa …

[Tanaman] : Tips Simple & Mudah tanam Daun Bawang

Image
Assalammualaikum..:)

Berjumpa lagi kita di Tahun baru, 2015. Alhamdullillah kita masih lagi bernyawa dan diberikan peluang untuk menjalani kehidupan seperti biasa dan harapnya luar biasa (lebih baik) lah..:)

Okeh...sempena dengan tahun baru, apakata kita berjimat cermat. Untuk suri rumah, mungkin tips ini sangat membantu anda..^_^

Yelah, kita sedia maklum, kalau beli Daun Bawang kat Mall, kita kena beli seikat yang mana kekadang kita tak habis pun guna seikat tu..so nak taknak, yg tak guna tu terpaksa la dibuang ke dalam tong sampah sebab dah layu..:(

So, disebabkan taknak membazir, jom kita tanam bawang untuk dapatkan daun bawang! Sangat mudah hokey~ sebab aku sendiri dah buat..hewhew~

Barangan yang diperlukan :
- Bawang Merah
- Tanah Bakar @ Tanah yg korang rasa bersesuaian [kat TESCO ade jual tanah bakar ni]
- Botol besar
- Gunting
- Penebuk Botol - yang ni aku guna pisau yg dipanaskan ke api

Cara-caranya ialah :
1.
 2.

3. Masukkan Tanah ke dalam botol, kemudian masukkan bawang ke bahag…

Ber "Ice Scating" : Icescape Ice Rink, IOI CITY MALL Putrajaya

Image
Assalammualaikum..:)

Bagi warga2 yang duk jauh dari Sunway, sekarang korang dah tak perlu ke Sunway untuk Ber"Ice Scating"..singgah ke IOI City Mall pun boleh dah sekarang..:)

Kelmarin aku singgah menjengah ke Icescape Ice Rink, ramai gila orang...dari yg kecik sampai yang tua, semua sibuk  Ber"Ice Scating", yang kecik2 tu, kejap2 main jatuh..kesian aku tengok..huhu..

Seriously, perasaan aku nak Ber"Ice Scating" jugak tu sangat kuat..tapi ye lah, wanita sarat mengandung...apa lah daya...T_T

Sini ada sedikit rujukan untuk korang yang berminat nak g ke sana :
Klik Sini, :)


 Bagi korang yang sukakan aktiviti Lasak, boleh la menjengah ke District 21: Review District 21 (Klik Sini)

#Psst..maap ye takde gambo aku sendiri...tak terfikir nak snap, aku just snap gambar kitorang kat dalam Train je..T_T


Aktiviti Lasak di : District 21 (IOI CITY MALL)

Image
Assalammualaikum..:)

Suka Aktiviti Lasak? Bosan di hujung minggu? Jom pergi ke District 21, IOI City Mall, Putrajaya.

Apa yang menarik di District 21?
Di District 21 korang boleh memanjat, mendaki, melompat, berlumba, terbang & sliding. Aktiviti di sini sangat lah mencabar ye...dan tinggi2 belaka TAPI, jangan risau, setiap game disediakan barang2 untuk keselamatan korang..
Klik Sini :)

Jenis2 game yg di sediakan : Wall climbing, Roller glider, Go Pedal, Pump Track, Low Ropes, Trampoline, The Maze,  Free fall ( buggy jumping), Sky Trail, Tubby Ride and Carousel.
Aku sebenarnya nak je main game di District 21 ni kelmarin, nak je tarik tangan suami beratur beli tiket..huhu..tapi apakan daya, situasi tidak membenarkan..
(Bakal bersalin bulan Februari, InsyaALLAH)

 Jom kita tengok gambar di District 21 :




Ni bukan view sepenuhnya tau, nak tengok, kena la jengah sendiri..:)


Harga :
Alamat :

District 21
IOI City Mall
Lebuh IRC,
62502 Putrajaya.
Tel : +6(03) 8328 8888
Currently not availab…

Mee Segera ala-ala maggi Cup : Produk Buatan Muslim [Bebas Wax & Asid Borik]

Image
Assalammualaikum..:)

Pepagi ni, seperti biasa, melepakkan diri di page 'Mudahnya Menjemput Rezeki'. Tengah syok2 membaca...aku terjumpa produk ni, yg dipromosikan sendiri oleh Taukenya...

>>Ini bukan iklan berbayar tau<<
Kagum! Kagum dengan cara tauke ini...sebab memilih untuk membuat produk macam ni. Sebab aku tahu, ramai orang minat makan mee segera, antara peminatnya adalah suami aku..hehe

Jom tengok e-flyers  ni..^_^
FB : An'nur Halal Noodles
Bagi yg berminat untuk mendapatkan Produk Muslim ni, boleh hubungi no. tertera...

Lipas Berkejaran di Rumah

Image
Assalammualaikum..:)
Seperti biasa, pada penghujung tahun Malaysia akan di landa Musim Hujan dan ketika musim hujan ni lah pelbagai benda akan terjadi contohnya :
BanjirNyamukSiput Babi bergelimpangan diluar rumahLipas bekejaran di dalam rumahPokok-pokok yg baru di semai akan rosak Tu contoh yg tak best...yang bestnya Hujan ni :
Bila nak tido, best jee..Jarang keluar rumah so, jarang sopingAsyik nak makan je...Moment best peluk2 ngan suami..hahaha!  Ok, berbalik kepada topik...Sejak aku dok rumah teres ni, kemain banyak lagi lipas kat rumah. Haih~! yang tak bestnya...aku pernah sekali ternampak lipas berjimak..lol~

Semalam suami aku kena kejar ngan lipas, dah la dia penggeli lipas...so, korang agak lah macam mana dia berlari dari dalam bilik pastu keluar bilik, hahaha! Aku jugak yg jadi Hero untuk detect di mana lipas tu berada sebab aku ni tak takut or geli lipas..siap aku pegang2 lagi..hehe


 Bila aku dah detect kat mana lipas tu, terus suami aku spray lipas sampai mati..sampai kaku..…

Clearance Sales : ZALORA semua pada harga RM11

Image
Baru je kejap tadi aku update entry Nile.com buat promo RM11 pada barangan terpilih..
Tup tup dapat email dari Zalora pulak..dorang buat promosi untuk semua barangan RM11**!

Haih..tiba2 aku terasa macam aku di awang-awangan...phewww~~

Barangan yg aku nampak pada harga RM11 dan berbaloi untuk dimiliki :



Nak shopping di ZALORA? Klik >> Zalora 11th Heaven

Online SHOPPING : NILE.COM.MY pada harga RM11/satu!!!

Image
Gilaa!!! Promosi gila Kentang dari Nile.com.my!
Pepagi ni, ternampak status blogger sis Namee. Dia gtau, dia shopping kat Nile.com.my dengan harga RM11 je setiap satu barang! Gila tak bling3 mata kau~~ Terus aku shopping barang...nak tengok apa aku beli? Taddaaa~~!!! Sorang limit satu barang je tau!
Korang nak shopping jugak?
Meh g sini >> Nile Promosi RM11
Updated : Barang yang aku order dari Nile.com.my dah pun sampai, servis sangat terbaik, barangan pun semua tip top! super awesome!

SIDE INCOME : Bagi anda yg duduk FLAT/APARTMENT

Image
Assalammualaikum..:)
Tergerak hati nak share benda baik ni dengan korang...dulu, sebelum aku duduk rumah teres, aku pun duduk flat jugak, tingkat 5 pulak tuh...dah la takde lift! Sewa masa awal RM650, pastu owner naikkan jadi RM750!! Gila! T_T

Yang kesiannya pada suami la, sebab dia kena turun naik tangga tiap2 hari, kena buang sampah, kena angkat barang..tp yg peliknya, tak jugak slim2..malah bertambah ke depan pulak perutnya..kih kih kih...

Masalah yg sangat2 selalu kitorang hadapi masa tu adalah, SAMPAH! yes, sampah. Ye la, takkan la setiap pagi suami aku g keje aku nak mintak dia buang sampah, kang busuk lak baju suami aku terkena sampah...bagi yg duduk flat ni tau la sengsaranya macam mana...

So, kepada korang yg duduk flat/apartment, manfaatkan lah peluang yg ada untuk cari side income.

Contoh nya macam dalam gambar ni :  Point utama  : KAU NAK KE TAK NAK? Jangan ada sikap malu jika kita inginkan keluarga kita hidup senang... tentang charge tu, korang pandai2 la adjust.
MACAM MA…

SCAMMER Online yg MENYERAMKAN!

Image
Assalammualaikum..

Aku nak bagi korang alert sikit, scammer ni sumpah menyeramkan..mohon baca Screenshot :


Siap ada darah HAID! gila! sampai hati nak bagi baju prelove macam tu kat orang..isk, meremang bulu tengkok aku..

Yang anehnya, si suami pun tau pasal bini nya kaki kencing, hai laaa...aku pun tak tahu nak cakap ape dah...


Nama FB Scammer : Chintahati Azmeer, Amer rawwk, rawwk amer, single moms..byk lagi...sebab sering tukar2 nama..

 ************Side Incomeku..huhu************* 15 Perkara yg kanak-kanak akan buat untuk dapatkan ICECREAM. Korang takkan tahu siapa yg menyamar jadi Orang Putih Busuk ni..haha Hanya berlaku 3 saat, dorang takkan PERASAN!  ***********************************
PALING PENTING! PLEASE ALERT AKAUN NO. INI : 
MAYBANK : 151520046022 (Nur Syaziera)
Gambar scammer yg dikenal pasti : 


Nota : Setakat ni, xde orang yg claim gmbr yg digunakan adalah tipu. So, jika ada yg cakap gambar ni tipu, sila inbox aku, untuk delete : fb.com/messages/yan.saflina

Tips beli online…

Untuk Suami : Bila I LOVE YOU tak menjadi

Image
Assalammualaikum..:)
Semalam mood nak membaking datang lagi..so datang la idea nak mendekorasikan apam polkadot.. Lepas tu, datang mood nak berjiwang ngan suami...haha..
So, aku pun dekorasikan kek dengan buat ini : 

Tapi masalahnya, huruf I aku tak lawa! haha..dah macam huruf H je aku tengok...
laki aku mula2 tengok pun dia cakap macam H, hahaha..gila! baru nk jiwang..terus spoil...kih kih kih

Lepas tu, suami aku pun snap gambar ni n ada la jiwang2, kitorang....eh2,xleh cita...kah kah kah...
Aku pun mintak gmbr ni, pastu upload kat entry ni, bagi korang terasa nak makan n terasa nak buat..haha..

Psst..aku suka buat apam ni sebab senang sangat! Filling dia coklat tau...oh oh yummy, nyum nyum...

Nak resepi? Rujuk entry ni : Resepi Apam Polkadot tanpa susu

Menu Minum Petang - Cucur Kembung Manis

Image
************************************ Assalammualaikum...dah petang2 ni mesti bosankan kalau duduk tengok TV je  tanpa mengunyah..hehe..
Jom buat Cucur Kembung Manis, Simple je cara  buat nya..tapi isi nya, masyaALLAH gebusss sangat..sampai laki aku cakap "eh ni donut ke?" aku pun jawab "ha..boleh jadi jugak..hehe"
Tapi yang peliknya resepi Cucur ni menggunakan Mayonis...pelikkan, sebab aku tak pernah lagi dengar buat cucur pakai Mayonis, ini first time, lain la korang pernah dengar.. .memang terbelakang la aku..hahaha..
************************************ Ok, tanpa membuang masa...ini resepi nya :
Sumber > Cucur Kembung dari blog Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
3 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
3/4 cawan gula pasir halus – boleh tambah gula sekiranya suka manis
½ sudu kecil garam
3 sudu besar mayonis
1 biji telur
½ sudu esen vanilla/ros - opsyen, tak letak pun tak ape
Air panas (suam) secukupnya
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara …

Tips Buat Kek : Jika tiada telur, anda boleh gantikan dgn

Image
Selamat Mencuba! :)

PERLU TAHU : 10 Tanda Awal Gejala Diabetes/Kencing Manis

Image
Gejala awal Diabetes  ==================== 

Jom Rawat/Cegah menggunakan Cypreme. 
COD area kajang/cheras/balakong/hulu langat.
Nak hantar guna pos pun boleh, free postage.

Harga promosi RM109 berakhir pada akhir bulan oktober ini.
Dapatkan segera sebelum terlambat!.

Info Lanjut di Fanpage:  Cypreme - Penyembuh Diabetes/Kencing Manis
@ Whatsapp/CALL : 017-6119716 (Yan Saflina)

Lepak di Fanpage "Mudahnya Menjemput Rezeki"

Assalammualaikum..

Aku pasti dan yakin, ramai dah tahu mengenai buku Mudahnya Menjemput Rezeki dan insyaALLAH ramai yg dah mengamalkan teknik2 menjemput rezeki yg di senaraikan dalam buku tu. 

Aku bukannya nak mempromosikan buku ni, apatah lagi nak menjual. Cuma, akhir-akhir ini, aku suka lepak di page tersebut, terlalu banyak input & output yg aku dapat, yg aku kira sangat bermanfaat dan segala apa yang di sampaikan sangat-sangat menyentuh jasad dan minda aku.

Salah satu cerita yg aku rasa aku nak kongsikan kat korang adalah cerita kat bawah ni :
                                                   ====================



Assalamualaikum sekali lagi wahai penulis yg budiman. Sebenarnya sy xsangka cerita sy dipilih. Sebenarnya sy kongsikan cerita itu kerana terlalu bersyukur dgn rezeki Allah tnpa sy memikirkn segala upahnya.

Penulis,sy menangis sendirian selepas sy perasan cerita sy dipilih semalam. Sy hanya menyedari selepas sy solat subuh tadi. Alhamdulillah atas segala rezeki Allah.