Posts

Lantai Bilik Air Bocor.

Image
Apa nak buat?
Bahaya ke tak kalau Lantai Bilik Air Bocor?
Biasanya, punca lantai bilik air bocor disebabkan simen sudah mula haus, sebab simen tak kalis air (Waterproof), jadi lama kelamaan, simen akan mula menipis  dan tak dapat menampung air.
Kemudian akan bermula episod keluar ulat2 dari celah-celah tiles,  mozek mula retak atau tercabut.
Bagi rumah jenis bertingkat pula, sekiranya bilik air di atas mula bocor, ia akan mengundang risiko leaking siling tingkat bawah. Siling akan mula menguning disebabkan air. 
Kalau tak diperbaiki, kemungkinan siling akan jatuh akibat reput @ rapuh adalah sangat tinggi! Bahaya!


Ini salah satu contoh siling client kami, kami cadangkan pada beliau untuk rujuk dulu pada plumber, kemungkinan paip pecah. Jadi, kalau nak install Epoxy Flake System (EFS) memang tak di rekemen.

Sekiranya leaking berpunca dari lantai, kami boleh terus coat dengan EFS. InsyaALLAH takde masalah lagi. 


Tak tahu sama ada leaking dari Pipe atau Lantai?
Cuba kaedah ini :

Berhenti se…

KAU NAK DUIT, KAU MINTA PADA SIAPA?

Image
Saya pernah dulu, masa nak balik kampung untuk balik raya.
Duit tak cukup untuk beli tiket flight.

Masa tu kami 4 beranak. Total pergi balik tiket flight balik raya almost RM1000. (KL-Kuching).

Saya siap Google lagi "Cara buat duit"
Masa tu saya cuma jumpa buku "Mudahnya Menjemput Rezeki".



Bayangkan, harga buku RM18 sahaja. Tapi saya tak mampu nak beli.
Apatah lagi nak cekau RM1000.

Saya cuba usahakan untuk kumpul...lupa macam mana tapi saya dapat kumpul duit sampai RM30.
Jadi lepas lah buat beli buku MMR. Alhamdulillah.

Masa tu tengah excited tunggu buku, yela...nak buat duit..hehe..

Mind masa tu ingat buku tu ajar cara buat duit dengan cepat. Ala..cara manusia to manusia gitu la...😅

Masa buku sampai, hambekkk...
Sentap terus ke hati..

Terus saya solat + solat dhuha.
Fokus mintak kat Allah untuk beli tiket flight.

Nah...kemudian, tiba2, suami dapat bonus dari bos dia.
Masa tu pulak, check harga tiket flight potongan hampir 50%!

Memang menangis suju…