Posts

Berjaya Hills @ Bukit Tinggi Pahang, Review

Image
Assalammualaikum..
Haillahhh...sunyi sepi je blog lama tak berupdate. :)  So, harini tiba-tiba ter'rajin' nak buat review di Berjaya Hills Pahang @ lebih dikenali sebagai Bukit Tinggi.
11 September 2016

2.30 petang
Kami gerak dari rumah lebih kurang jam 2 petang. Lepas tu singgah ke Setapak Central nak makan makanan Sarawak di Sarawak Bowl. Makanan kat sana sedap,harga...sedikit mahal tapi worth it lah. Total kitorang makan RM67 lebih kurang kalau tak silap.

3.30 petang.
Siap makan semua, aku kira nak cancel naik Bukit Tinggi. Sebab pukul 3 dah, kang naik,hari dah gelap. Tapi sebab Suami aku banyak kali cakap, "kita naik lah, alang-alang dah ni". So, aku pun iya kan aja..huhu

4.30 petang
Sampai ke Berjaya Hills, nak masuk kena bayar RM13/kepala. Kitorang ada 4 dewasa, so total : RM52.
Sebelum naik atas, kitorang dah standby makanan awal, beli kat Genting Sempah, sebab tengok review bloggers lain cakap harga air mineral botol kecil RM4. Mahal woih..haha.



Parking free, so, lega.…

Lantai Bilik Air Bocor.

Image
Apa nak buat?
Bahaya ke tak kalau Lantai Bilik Air Bocor?
Biasanya, punca lantai bilik air bocor disebabkan simen sudah mula haus, sebab simen tak kalis air (Waterproof), jadi lama kelamaan, simen akan mula menipis  dan tak dapat menampung air.
Kemudian akan bermula episod keluar ulat2 dari celah-celah tiles,  mozek mula retak atau tercabut.
Bagi rumah jenis bertingkat pula, sekiranya bilik air di atas mula bocor, ia akan mengundang risiko leaking siling tingkat bawah. Siling akan mula menguning disebabkan air. 
Kalau tak diperbaiki, kemungkinan siling akan jatuh akibat reput @ rapuh adalah sangat tinggi! Bahaya!


Ini salah satu contoh siling client kami, kami cadangkan pada beliau untuk rujuk dulu pada plumber, kemungkinan paip pecah. Jadi, kalau nak install Epoxy Flake System (EFS) memang tak di rekemen.

Sekiranya leaking berpunca dari lantai, kami boleh terus coat dengan EFS. InsyaALLAH takde masalah lagi. 


Tak tahu sama ada leaking dari Pipe atau Lantai?
Cuba kaedah ini :

Berhenti se…