Posts

Resepi Pancake Comel untuk Si Manja

Image
Assalammualaikum, :)

Hari ni nak share resepi Pancake super mudah ngan korang, bahan2 pun x banyak.
Pancake ni aku selalu buat kalau terasa bosan time petang2 n takde benda nak mengunyah..hoho..



Pancake ni aku buat kecik2 sebab nak bagi anak senang makan n bila dorang makan, dorang x sedar pun dorang dah makan banyak..hahaha...buat kaler warna warni gitu, baru meriah..sebenarnya aku nak buat 3 kaler tp keadaan x mengizinkan, kena masak cepat2..since anak2 sekeliling...haih..

Ok, ini Resepi Pancake Comel by Yan Saflina.

Bahan-Bahan- Maaf ye takde sukatan, aku main agak2 je..:)
Tepung Gandum
Gula
1 Telur
Baking Powder (Optional)

Cara-Cara
Campurkan semua bahan2 tadi. Agak2 adunan sedikit cair. Boleh la masuk ke dalam non-stick pan.
Terbalikkan Pancake, dah masak angkat dan hidangkan.

Mudah kan? hehe..sebab tu aku suka buat..nak cicah ngan Nutella or Sri Kaya pun boleh.^_^

Blogger Area Mega Give Away

Image
Nak join, klik banner di atas ya! :)
153 orang pemenang yang bertuah. Pemenang ditentukan melalui random.org.

Cypreme - Penyembuh Diabetes/Kencing Manis

Image
Actually,first time aku dapat tau tentang Cypreme ni, aku terus teringat dengan mak cik aku kat kampung, sebab dia ada kencing manis n darah tinggi. Berbekal testimoni yang memberi keyakinan kepada aku, dan juga bahan2 yg terkandung dalam Cypreme. Aku pun suggest kan aunty aku..hehe...lagipun ada 100% money back guarantee, so, x risau lah..hehe

Kalau korang nak tahu pengasas bagi Cypreme adalah Amrulbulans Enterprise,Dan Kilang Di Pengkalan Chepa,Kelantan. Produk Bumiputra dan Halal di gunakan oleh umat Islam.

Cypreme digunakan untuk menyembuhkan diabetes/kencing dan jugak menurunkan kadar gula dalam darah. So, maksud nya, Cypreme ni xlah membazirkan duit pesakit, ye lah...lain2 ubat hanya boleh mengawal sahaja. betul ke tak betul? Maaf ya kalau salah.

Kandungan Cypreme :
1-Zeolite - Digunakan Untuk Menarik Kuman,Toxin Dan Mengeluarkannya Semasa Buang Air Kecil/Besar 2-Amber/Getah Pokok Pine - Memiliki Ciri-Ciri Anti Virus, Kuman Dan Depresif. Membantu Sistem Penghadaman & Perkumuha…

Resepi Apam Polkadot Tanpa Susu

Image
Assalammualaikum. :)

Apam ni boleh la di makan bersama anak2, kurangkan gula ye..
Ni hasil Apam Polkadot yang dihasilkan oleh seorang ibu sambil anak2 nya menganggu ye & cuma menggunakan plastik biasa untuk piping..hihi..

Yang penting, suami and anak2 suka! yippi!!
Jangan pandang Apam Polkadot ku sebelah mata ye..sedap ni..:P
kalau korang tengok sis Norzie Hany buat, serius lawa..
Ok, jom kita tengok resepi apam tanpa susu ni..:)

Apam Polkadot Oleh:Norzie hany Sumber:Sarah Honey
Bahan-bahan:
5 biji telur ayam gred A(dari peti ais)1 1/2 cawan gula castor3 cawan tepung gandum3 tsp baking powder1 sudu besar ovalette1 tsp esen vanilla - aku x letak pasal esen vanilla dah habis..hahahaFilling/inti secukupnya(perisa blueberry/strawberry/coklat) - aku pakai coklat masakanPewarna Paper cup - ni aku pakai bekas dadih kecik tu je..heheCara-cara:- Panaskan pengukus dan masukkan beberapa helai daun pandan(untuk mewangikan apam) .Pukul telur hingga kembang dan gebuMasukkan gula dan ovalette dan pu…

First Giveaway By Syafiyahluv.com

Image
Nak join, KLIK BANNER di atas, :)
Segment akan bermula pada 2 Oktober 2014 jam 8 pagi dan  akan berakhir pada 31 Oktober 2014 8 malam.

Makanan Arab Murah - Restoran BARADA

Image
Siapa suka makan makanan arabian? angkat tangan! hehe..:)
Jom tengok harga menu, ni menu untuk muka surat ni je, ade lagi menu lain.

Kitorang ambik set mana ntah..aku lupa...tapi camni la rupa dia :

Cukup mengenyangkan...kitorang order yg 1kg punya, untuk makan 4 orang..hehe..:)
Komen aku berkenaan rasa nasi arab ni, 8.5/10 > ni ikut citarasa aku ye.

Kambing lembut n sedap, nasi cam x rase ape2 je mcm nasi kosong, hahaha... Kuah n sambal ni boleh kira macam perasa untuk makanan ni, sebab kalau xde kuah n sambal,  rasa dia x berapa nak cun sangat..hehe...
Oh, tips, kalau nak makan sini, xyah ler order air buah,mahal kemain, gelas pulak selim tinggi. Kalau nak order air pun, order la air biasa..milo ais ke, teh o ais ke. Harga standard.

So, kepada korang yang nak makan di RESTORAN BARADA ni, ianya terletak di BANDAR TUN HUSSEIN ONN, CHERAS, SELANGOR.

Ianya berada di tengah2 antara AEON BIG Bandar Tun Hussein Onn & Lake Valley, dan bertentangan dengan AEON BIG, kiranya kalau AEON…

Resepi Kek Pelangi - Masak Guna Periuk Nasi

Image
Hasil kek yang dimasak menggunakan PERIUK NASI elektrik, ye elektrik.

Aku ambil alternatif untuk memasak guna PERIUK NASI ni pun sbb gas dapur habis! suami pulak keje...so, xkan aku nak order tong gas tu time aku ngan anak je kat rumah kan, bahaya wow..suami pun x kasi..hehe

Ok jom terjah Resepi Kek ni ::


Kek Pelangi Kukus
Oleh: Azie Kitchen Sumber :  Azie Kitchen

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3) 1 cawan mentega ¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje tp tetap manis) 3 biji telur ¼ cawan susu pekat ¼ cawan serikaya (ni aku x letak) 1½ cawan tepung gandum 1 sk serbuk penaik 1 sb serbuk koko (ni aku x letak) 1 sk esen vanila 2-3 sb susu segar (saya guna 1 sb) Sedikit pewarna yang disukai
Cara cara: Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) …

Pakaian, MakeUp, Tudung FREE! Cuma bayar Postage + Keringat sahaja

Image
Assalammualaikum..:)
Mesti korang tak sabar kan nak baca entri blog aku kali ni..hahaha.. yela, tajuk gedabak tulis FREE kat situ...haha...
Ok, aku serius, memang ada group untuk bagi barang2 FREE ni tapi ianya adalah preloved dan kekadang ada jugak new, bergantung la pada nasib korang..hehe..
So, jom check it out barang apa yang di let go secara FREE di group tersebut :









Ha..rambang mata kan? Nak join tak group tu? haha..nak join follow instagram aku dulu..wakakaka...gurau je, tapi nak follow pun boleh gak...:)

Oh ya, sebelum tu nak gtau, dalam group ni hampir kesemuanya adalah wanita, so, kepada korang nak yg nak join, jom inbox aku, nanti aku add : Inbox di sini.

Follow Instagram :

Pertandingan Slogan - Makanan Sunnah

Image
Pati Delima
Assalammualaikum, pepagi ni check email, tengok ada Invitation untuk join Pertandingan Slogan ni. Tengok macam mudah je, so, aku pun join..hehe...
Lagipun, hadiah nya lumayan..jeng3..hehe
Hadiah penyertaan.
Hadiah pertama  : Rm 200.00            Hadiah Kedua       : Rm 100.00          Hadiah ketiga       : Rm 50.00

Nak tau lebih lanjut tentang Pertandingan Slogan ni,  boleh check it out di sini >>> Pertandingan Slogan Makanan Sunnah <<

Hotel Unik di Pahang

Image
Setiap kali kita pergi bercuti dengan yang tersayang, pastinya kita ingin mencipta kenangan yang indah bersamanya, betul tak? ewaaahh~ jiwang lak aku..hehe..

Bercuti di dalam Hotel berbentuk Kolong Konkrit, pastinya akan menjadikan percutian korang terasa Cool. Oh ya, Nama hotel ini ialah TimeCapsule Hotel. Hotel ini terletak di Sungai Lembing | Kuantan | Pahang. :)

Jom Usha gambar Hotel dulu :





Hotel Kolong ini di lengkapi dengan katil bersaiz Queen, Lampu, Plug Sockets, Air Cond dan opkoz pemandangan yang indah!  Oh romantiknya jika dating bersama suami di sini...(I believe I can Fly..love~love~~)
Selain lepak di dalam kolong, Time Capsule menyediakan pelbagai aktiviti antaranya :
1. Menunggang ATV
2. Air Terjun  3. Jungle Trekking  4. Mining Museum & Mining Tunnels (Pelombongan) 5. Crystal Clear River  6. Hanging Bridge
See, banyak kan aktiviti yang korang boleh buat bila sampai kat sini. 


Tapi sekiranya korang taknak buat aktiviti tu semua dan nak spend time dengan makan makanan tempat…

giveaway 2 september 96

Image
Selamat Hari Lahir RATU, semoga segala urusan di permudahkan dan  sentiasa sukses dalam kehidupan, :)

Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM

Image
Assalamualaikum w.b.t.


SIMPLE GIVEAWAY & BLOGWALKING by Yana Pink Blossom secara rasminya bermula pada 23 September 2014, jam 11.00 pagi dan akan berakhir pada 30 September 2014, jam 11.59 malam, 1 minggu sahaja. Tujuan utama giveaway ini adalah memudahkan Yana untuk blogwalking ke bloggerista semua yer. Kita boleh berbalas kunjungan sesama peserta. Semua bloggerista dijemput join giveaway ni.

HADIAH :  WANG TUNAI RM10 x 5 pemenang
*Pemenang akan dipilih melalui random.org

SYARAT-SYARAT : 1. WAJIB follow blog Yana Pink Blossom                                                2. WAJIB like Fanpage  3. Buat entri bertajuk Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM 4. Copy Coding dan paste di ruang HTML entri anda 5. Tinggalkan URL entri korang di SINI 6. Siap & Good Luck (^^,)



Preloved Giveaway by Annur

Image
Jom join Preloved Giveaway ni, Hadiah Utama ada Powerbank, Hp Samsung n Original Party Scrabble dari Mattel!. Oh wah! 
Nak Join? Klik Banner di atas. :)

Homemade Paint - Spend Time dengan Anak di Rumah

Image
Hai Mommy, serious untuk Mommy yang jadi suri rumah, mesti bosan kan kalau duk umah je  pastu tak tahu nak buat apa untuk spend time ngan anak.  Kadang kesian jugak tengok anak main benda yang sama kan..:)
So, kat sini ada idea untuk korang..lets check it out bebeh~~ ^_^
First sekali sebelum melukis, kita prepare dulu Homemade Paint.
Bahan-bahan yang di perlukan ialah :
1. Tepung Gandum (sesudu besar dah cukup dah, untuk main one session)
2. Air
3. Pewarna Makanan (Ikut pilihan korang la eh)

Teknik Penyediaan :
 Gaul Tepung dengan Air. Letak air selagi tepung x cair tapi tak cair sangat, ala, macam cat. :)
Lepas tu letak pewarna ye, letak ikut kaler yang korang nak. Nak kaler pekat, letak la banyak, xnak pekat, xyah letak banyak. Mudah kan? Siap.

==================== 13 Scariest, Hard-To-Forget Disney Villains Of All Time ==================== Dah siap Paint, kita ready pulak berus, kertas, pembaris@botol.

Kenapa perlu Pembaris @ Botol?  Sebab kita nak hasilkan satu art yang menarik ye kawa…

Petua Rawat Buasir - Berkesan

Image
Buasir. 
Ramai yang tak tahu buasir ni apa dan juga, ramai yang akan gelak bila kita bagitahu sakit buasir ni.
Buasir adalah satu penyakit yang mana berlaku benjolan, vena (nama saintifik nya) ini akan membonjol keluar dari lubang bontot yang mana boleh menyebabkan bontot korang terasa pedih, sakit dan susah nak berjalan.
Ko ingat buasir ni sakit macam tangan terluka kena pisau ke? ha? Buasir ni sakit tau, malah boleh menyebabkan K.O!
Ini adalah bentuk buasir ye :


untuk bentuk yang real,
Sila check di Google. aku tak nak tepek kat sini..hehe~~

Ok, Petua Rawat Buasir ni adalah menggunakan buah Manjakani atau serbuk Manjakani.
Petua ni tak ramai yang tau, huhu.. so, aku nak share ngan korang, biar korang cepat2 sihat..:)



 psstt...kalau guna Buah Manjakani lagi cepat keberkesanannya tau dari guna Serbuk Manjakani..:)

Cara menggunakan Buah Manjakani :
1. Rendam dalam air  bagi lembap, x perlu rendam lama sangat.
2. Asah pada lesung batu atau apa2 benda yang boleh digunakan untuk mengasah.
3. Ambil s…

Contest Blog Comel By: Shedaucu

Image
(Sape Nak Join Tekan Banner Atas)
Contest Blog Comel By: Sheda Ucu  Di Anjurkan Oleh Sheda Ucu   Bermula 15 september  hingga 15 oktober Dengan Penaja Bersama  sheda ucuRuqaiyahWawa ashira Noridayu ZanGnur GnorFarahudaAimi syafiqahnurul asma Nadia johari Dayang denoMastura rarasyira lokmanNur IntanAzhafizahMdNor Zaza iman nur najwa  (Iklan Penaja)   daftar dan ping artikel anda dipingje.org =)


segmen: kenapa kesihatan itu penting?

Image
Kenapa kesihatan itu penting?   Kenapa? Sebab kesihatan tak boleh di beli dengan wang ringgit. Seriously.
Sebab bila tak sihat korang tak boleh : 1. Korang kena berhati-hati dalam semua benda, termasuk nak makan apa pun kena hati-hati.
2. Masa banyak di habiskan di atas katil.
3. Kena makan ubat dan ambik pelbagai rawatan.
4. Tak boleh nak buat aktiviti yang terlalu advance...
5. Nak makan pun xde selera.
6. Stress!

Tag : Sheda Ucu, Puan Fairul & Hasnieda Mohamad
Jadi, hargai lah kesihatan anda. Untuk anda yang kurang sihat, aku doakan korang cepat2 sembuh.

Sabda Rasulullah s.a.w: "Jauhilah kamu makan dan minum yg berlebih-lebihan, kerana yg demikian dapat merosak kesihatan tubuh." (HR.Bukhari)

3 Resepi Makanan untuk Bersantai - Super Simple dan Cepat Siap

Image
Bosan kan kalau tengok movie takde makanan untuk di kunyah(aku lettew)...hehe.. Jom try resepi super mudah ni..confirm terjilat2 mangkuk..lol~ :P

Jom DIY : ColorBlock Dress dari Tshirt Terpakai - Mudah dan Senang
Resepi Pertama : Chocolate Bubble Rice ============== Bahan-Bahan :
Nutella - Sukati korang la nak brand apa pun, aku pakai brand Delfi sedap,,murah lak tu..:)
Bubble Rice - Kedai Barang2 KEK  ada jual

Teknik Buat :
Gaul sampai sebati, pastu ngap! K tu je.


Duit Oh Duit
Resepi Kedua : Cream O Winter Balls? Ehehe ==================

Bahan-Bahan : Oreo/Cream O - Boleh je pakai cracker segi empat, sebab nanti mix coklat kan..:) Cream Cheese  Coklat Masakan Coklat Rice - Optional, x penting pun..hehe
Teknik Buat : 1. Letak bahan2 ikut sukatan korang sendiri. Pandai2 la agak2 eh...kang terover pulak, jangan salahkan aku..hehe.. 2. Dah tu, gaul sampai sebati, bentuk kan bulat2 atau segi empat. Pastu masuk peti sejuk jap.  3. Cairkan Coklat Masakan. 4. Celup si bulat/si segi empat tadi …

Preloved Baby Shoes

Image
Assalammualaikum, hee~ hari ni nak let go ler Baby shoes ni, sebab memang x guna dah...lagipun, condition memey terbaik, so, x segan la nak menjual semula..hehe~

Yang ada baby tu boleh la usha ye..:)


 Kondisi: 9.8/10 (Pakai sekali dua je)
HARGA : RM10 x termasuk postage

============ Jom DIY : ColorBlock Dress dari Tshirt Terpakai - Mudah dan Senang ============
Kondisi: 9.8/10
 HARGA : RM14 x termasuk postage

Negara kita dalam keadaan kita tak pernah bayangkan..Klik sini.
Kondisi: 9.8/10 HARGA : RM15 x termasuk postage

Berminat boleh Whatsapp yooo : 017-6119716